Spectacolul de teatru „Exit”, despre imigranţii economici, prezentat la Festivalul Internaţional Balkan Trafik

Spectacolul de teatru „Exit”, în regia lui Schilling Árpád, a fost invitat de Centrul de Arte BOZAR din Bruxelles, pentru două reprezentaţii în zilele de 24 şi 25 aprilie, în cadrul „Festivalului Internaţional Balkan Trafik“.

Institutul Cultural Român susţine participarea spectacolului coprodus de trei teatre de stat: Teatrul Naţional din Sobor, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ Timişoara. Acesta se joacă de aproximativ doi ani cu succes, fiind interpretat în limbile română, maghiară şi engleză.

Subiectul spectacolului vizează imigranţii economici din Europa de Est care sunt în căutarea unui trai mai bun în vest. Douăsprezece personaje din România, Ungaria şi Serbia sunt blocate într-o clădire izolată după aterizarea în Londra, iar situaţia inedită radiografiază toate stereotipurile legate de cele trei popoare şi prejudecăţile faţă de imigranţi.

Regizorul Schilling Árpád se numără printre cele mai importante personalităţi din teatrul european, fiind fondatorul trupei de teatru Krétakör (Cercul de Cretă) cu care a creat şi a interpretat spectacole valoroase în afara graniţelor.

Exit este prima producţie regizată de Schilling Árpád în România şi este prima coproducţie a celor două teatre de stat din Arad şi Timişoara.

Invitaţia spectacolului Exit la Centrul de Arte BOZAR Bruxelles se datorează şi actualităţii subiectului acestuia şi a reflecţiei realităţii contemporane europene care se confruntă cu divergenţe de opinii în ceea ce priveşte fenomenul migraţiei economice.