Seara scurtmetrajelor premiate la NexT 2012 @ ICR

Seara de film de la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) propune joi, 27 septembrie 2012, de la ora 18.00, o retrospectivă cu toate filmele premiate la recenta ediție a Festivalului Internaţional de Film NexT.
Creat în 2007, în memoria regizorului Cristian Nemescu și a sound designerului și compozitorului Andrei Toncu, NexT susţine cinemaul imaginativ şi inovator din întreaga lume. Misiunea sa este să descopere şi să promoveze în plan local, naţional şi internaţional cineaştii talentaţi aflaţi la începutul carierei lor. Selecția filmelor din competiția festivalului este realizată de criticul de film Andrei Gorzo și de co-selecționera sa Irina Trocan şi în 2012 a cuprins 27 de titluri, din cele peste 1200 de filme primite.

Institutul Cultural Român, partener al festivalului încă de la prima ediție, a oferit și în acest an Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai buna regie și Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră.

Proiecția din 27 septembrie cuprinde șase scurtmetrage excelente și va fi urmată de o discuție moderată de criticul de film Andrei Gorzo la care vor lua parte regizorii Millo Simulov și Dorian Boguță.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.


PROGRAM

HELLO KITTYRegia Millo Simulov, România, 2011, 24’
Premiul publicului pentru film românesc
O vară de neuitat la malul mării, alături de cei mai buni prieteni. Nimic nu le poate sta în cale.


DE AZI ÎNAINTERegia Dorian Boguță, România, 2012, 36’
Premiul pentru cel mai bun film românesc
Ştefan împlinește 18 ani şi cadoul de aniversare este o lecţie de şofat, o sticlă de votcă şi o discuţie libertină despre femei. Însă acest „cadou“ conţine şi o surpriză care dă peste cap toată aniversarea băiatului.


CAMERA / ROOMRegia Fernando Franco, Spania, 2011, 18’
Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră
Ana e în cameră.


JUNIORRegia Julia Ducournau, Franţa, 2011, 21’
Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie ex-aequo
Justine, a.k.a. Junior, este o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte. Este doar un pic misogină. După ce este diagnosticată cu un virus stomacal, corpul ei trece printr-o metamorfoză bizară…


AGLAÉERegia Rudi Rosenberg, Franţa, 2010, 19’
Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie ex-aequo
Premiul publicului
În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu un handicap fizic, să iasă împreună cu el.


PE MALURILE MEDITERANEI / MÉDITERRANNÉES
Regia Olivier Py, Franţa, 2011, 32’
Trofeul NexT
Salvate de la uitare, după 25 de ani, aceste filme de 8 mm pun într-o nouă perspectivă destinul unei familii şi al unei generaţii.

Filmele vor fi subtitrate în limba română.
Producțiile cinematografice românești vor fi subtitrate în limba engleză.