Scriitoarea Maria Orban la Festivalul Primului Roman de la Chambéry

Scriitoarea Maria Orban la Festivalul Primului Roman de la Chambery

Festivalul primului roman de la Chambéry, primul eveniment literar colaborativ din Franţa, reprezintă o ocazie unică de a descoperi literatura contemporană în franceză, italiană, spaniolă, germană, română şi engleză. Programul festivalului propune dezbateri, întâlniri, cafenele literare, ateliere, spectacole, expoziţii…

Autorii laureaţi sunt aleşi de către cititori în urma a numeroase lecturi şi dezbateri.

Începând cu 1987, când a avut loc prima ediţie a Festivalului, numeroşi autori au străbătut aleile chamberiene, pentru a-şi întâlni cititorii. Punct de plecare al unor cariere promiţătoare, festivalul i-a făcut celebri pe mulţi dintre ei: Olivier Adam, Christine Angot, Laurent Binet, Philippe Claudel, Delphine De Vigan, Mathias Enard, David Foenkinos, Laurent Gaudé, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb etc.

Povestea participării autorilor români la Festival a început în 2010, când Festivalul, axat până atunci pe creația franceză, germană, italiană, spaniolă, s-a deschis și celei românesti și britanice, înainte de a accepta câțiva ani mai târziu și creatia în limba portugheză. Festivalul există datorită activității cluburilor de lectură în cele șapte limbi, foarte active în Franța, care votează pentru promovarea unui prim roman, din lista de debutanți din anul anterior, în țara de origine. Această structură literară de la Chambéry functionează, de asemenea, ca o platformă europeană de promovare a unor autori, încă netraduși în franceză, care au dat un prim roman, de excepție. ICR Paris sprijină anual participarea scriitorilor români la festival.

În acest an, ediţia a 35-a, scriitoarea Maria Orban este invitată ca reprezentantă a României, cu primul său roman, Oameni mari, publicat la editura Nemira.

Maria Orban (1978, Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov în anul 2000. A debutat în volumul colectiv de proză Junii 03, o antologie a tinerilor prozatori brașoveni, îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina. A publicat textul Zoom în Ziua gândacului de bucătărie, antologie de teatru apărută în 2016 și coordonată de Mihai Ignat. A mai semnat diferite articole și texte de proză scurtă în revistele Interval, Vatra, Tiuk!, Literomania, LiterNet, Revista de Povestiri și Iocan.

Descrierea romanului :

Brașov. Seară. O casă. O femeie în cadă. Moby în boxe. Calm. Un bărbat intră în cadru. Spune: Nu mai pot.

Interior, seară. O casă. O femeie în cadă.Moby în boxe. Calm. Un bărbat intră în cadru. Spune: Nu mai pot. Momentul zero rulează repetitiv în mintea Rucsandrei Radu, o profesoară de română de 36 de ani, moment care a șters cu buretele întregul viitor imaginat. În cele 24 de ore rămase până la semnarea actelor de divorț, naratoarea își analizează viața – traumele, alegerile, despărțirile și eșecurile neasumate – și se luptă cu angoasele personale și cu fantomele trecutului, cu ideile preconcepute și cu percepțiile sociale moștenite. Cum mergi mai departe când totul pare pierdut?

21.05 | 11:00 | Spaţiul cultural Larith – Intâlnire cu scriitoarea Maria Orban (însoţită de traducătoarea Florica Courriol)

21.05 | 14:30 | Scena literară ‑ piaţa Saint‑Léger – Dezbatere cu autorii Sedef Ecer, Johanna Krawczyk, Maria Orban

21.05 | 18:00 | Seara literară specială România: Maria Orban se va întâlni cu publicul românofil din Chambery, în cadrul unui eveniment organizat în partenariat cu Chambéry Solidarité Internationale.