Scenografa Ștefania Cenean, prezentă la simpozionul „PQ Transformations“ de la Praga cu sprijinul ICR

Scenografa Stefania Cenean, prezenta la simpozionul PQ Transformations de la Praga cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român sprijină prezența scenografei Ștefania Cenean la simpozionul cu titlul „PQ Transformations" de la Praga, în perioada 17-18 martie 2016, pentru a susține prelegerea „PQ's last two themes: tools for overcoming inertia".

Cvadrienala de Scenografie de la Praga (premiată anul trecut cu premiul EFFE-Europe for Festivals/Festivals for Europe în primele 12 cele mai importante festivaluri europene) găzduiește simpozionul cu titlul „PQ Transformations", în urma celei de a 13-a ediții, care a avut loc în iunie, anul trecut.

Ștefania Cenean este un binecunoscut scenograf, prof. univ. dr., director al Departamentului de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale" - București.

Ștefania Cenean a fost curator și autor al temelor principalelor secțiuni - Country and regions section („Arta ca Jertfă"), Student section și Arhitectures ale PQ 2011, ediție considerată în anul respectiv, de specialiști, ca fiind cea mai bună participarea a României din 1969 și până în momentul desfășuării evenimentelor menționate.

În 2015, Ștefania Cenean a fost din nou selecționată la Praga, curator al secțiunilor Country and Regions Section (pentru care a realizat tema „Rădăcini", în care a prezentat valori ale României - arbori legendari și portrete de duhovnici oprimați de regimul comunist). Tema generală a Cvadrienalei a fost Share Space: Music Weather Politics. Pentru Secțiunea nou înființată - Space, a fost invitată de curatorul Serge von Arx să susțină o prelegere despre teatru și Gustav Klimt în România. La secțiunea studenți (tema „Libertatea"), România a prezentat machete de scenografie cu tehnici videomapping, realizate de studenta Bianca Veșteman, master Departamentul de Scenografie din UNATC „I.L. Caragiale" - București.