Romanul "Zilele Regelui", al scriitorului român Filip Florian, în finala Premiului Literar al Europei Centrale „Angelus” 2017

Juriul Premiului Literar al Europei Centrale „Angelus” a anunţat lista celor 7 cărţi prezente în finala ediţiei de anul acesta. Printre acestea, se regăseşte şi cartea scriitorului român Filip Florian, Zilele Regelui, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar (Editura Amaltea).

Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Editura Amaltea, organizează în data de 18 octombrie o întâlnire a scriitorului Filip Florian cu publicul polonez, la librăria-cafenea Big Book Cafe din Varșovia. 

În seara zilei de 20 octombrie, la Wrocław, are loc întâlnirea tradițională a finaliștilor ANGELUS din preziua Galei.

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuţeii. Ambele titluri au ajuns astăzi la a patra ediţie. Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

Toate bufniţele (ed. I, 2012) a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secţiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar, ediţia a II-a. În decembrie 2016, cotidianul Die Welt a inclus romanul Toate bufniţele în topul celor mai bune zece cărţi din literatura internaţională ale anului.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în paisprezece ţări, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto şi Bookart (Ungaria), Czarne şi Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Animar (Egipt), Altin Bilek (Turcia), Bokvennen (Norvegia) şi Ili-Ili (Macedonia).

Zilele regelui 

În primăvara anului 1866, Joseph Strauss, un dentist din Berlin, se hotărăşte să părăseasca Prusia pentru a-l urma pe căpitanul de dragoni Karl Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, care tocmai acceptase domnia Principatelor Unite, sub numele de Carol I. După o călătorie plină de peripeţii, Joseph, însoţit de motanul său, ajunge la Bucureşti, un oraş ciudat, cu ritmuri şi obiceiuri orientale. Se căsătoreşte cu sârboaica Elena Ducovici şi devine un apropiat al prinţului, căruia îi prepară ceaiuri din pulbere de pălăria-şarpelui, menite să-i alunge neliniştile. Totul se schimbă însă când bunul său prieten se îndepărtează de el, Elena îl părăseşte, iar în viaţa lui Joseph apare un copil ce seamănă leit cu Carol.

ANGELUS este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. Câştigătorul este recompensat cu un premiu în valoare de 150 000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano.

Premiul „Natalia Gorbanevskaia" a fost creat în 2013, ca omagiu adus poetei şi disidentei ruse Natalia Gorbanevskaia, președintă a juriului Premiului ANGELUS încă de la prima ediție până în 2013, anul decesului ei. Acest premiu se acordă în urma voturilor online ale cititorilor.

La ediţia din 2016, România, prin Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor, și-a adjudecat toate premiile decernate: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia" și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere pentru autoarea versiunii în limba polonă, Joanna Kornaś-Warwas.