România, prezentă la a VI-a ediție a Festivalului Filmului Francofon de la Madrid

România participă, prin Institutul Cultural Român de la Madrid, la a VI-a ediție a Festivalului Filmului Francofon din capitala spaniolă, prin proiecția filmului Balanța, regizat de Lucian Pintilie.

Prezența la acest festival, organizat de Alliance Française cu sprijinul Institutului Francez din Madrid, este prilejuită de Ziua Internațională a Francofoniei 2021.

„Balanța”, unul dintre filmele-cult ale anilor '90 și considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinemaului românesc, a căpătat o viață în plus, după ce pelicula originală a fost digitalizată în format 4K - rezoluție care permite proiecții la calitate foarte bună - și apoi restaurată. Filmul i-a adus protagonistei Maia Morgenstein mai multe premii la festivaluri naționale și internaționale: Cea mai bună actriță europeană - Premiile Academiei Europene de Film (1993), Cea mai bună actriță - Festival de Film de la Geneva (1992), precum și Cea mai bună actriță - Premiul UCIN (1993).

Proiecția filmului va fi în versiune originală, cu subtitrări în spaniolă și va avea loc duminică, 21 martie 2021, la ora 18:00, la Cines Embajadores din Madrid.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Filmului Francofon prezintă, în perioada 18-21 martie 2021, 14 filme, multe dintre ele în premieră în Spania, care constituie tot atâtea invitații de a descoperi universul de valori, emoții, imagini și idei ale unor regizori originari de pe trei continente. Ca o noutate a acestui an, o selecție a filmelor prezentate în cadrul acestei ediții va putea fi urmărită și pe platforma FILMIN.

Evenimentul este organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice în Spania ale țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).