România la Festivalul CinEast 2012

În perioada 11-28 octombrie 2012 se desfăşoară la Luxemburg cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Central şi Est European CinEast, devenit deja un festival de referință pentru Luxemburg și Benelux.
Șase țări noi – Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Serbia și Slovenia – s-au alăturat celor deja prezente la edițiile anterioare. În 2010, filmul Morgen regizat de Marian Crișan a obținut la CinEast Marele Premiu. Anul acesta, lungmetrajul Toată lumea din familia noastră în regia lui Radu Jude este inclus în competiția oficială.
În cadrul Festivalului CinEast 2012 vor avea loc, alături de concerte și expoziții, proiecțiile a 50 de lungmetraje și zeci de scurtmetraje din țări ale fostului bloc comunist, grupate în funcție de două teme principale: Retour aux racines și FunnyEast.

România este reprezentată de filmele După dealuri, regia: Cristian Mungiu, Crulic - Drumul spre dincolo, regia: Anca Damian, Toată lumea din familia noastră, regia: Radu Jude, Undeva la Palilula, regia: Silviu Purcărete, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia: Adrian Sitaru şi mediumetrajul Apele tac, regia: Anca Miruna Lăzărescu.
Cinematografele Utopia și Utopolis, Centrul Cultural al Abației din Neumünster, Cinemateca luxemburgheză, CineKursaal, Caramba sunt spațiile importante în care proiecțiile vor fi urmate de discuții cu regizorii invitați. Regizorii Anca Damian și Silviu Purcărete vor lua parte la evenimente.
Pe lângă filme și concerte, va fi organizat în data de 15 octombrie și un workshop de coproducție care își propune să prezinte participanților oportunități de lucru în domeniul audiovizualului. Yvonne Irimescu, junior producer HiFilm, se va alătura celor opt profesioniști din domeniu.
Institutul Cultural Român a fost partener al festivalului la ediţiile anterioare, însă anul acesta, din cauza rectificării bugetare din luna august, nu a mai putut oferi sprijin financiar. ICR mulțumește partenerilor săi care au făcut posibilă participarea României la CinEast: Asociația Polonă din Luxemburg, Transilvania Film, Filmalee, Filmsboutique.

Mai multe detalii despre festival, pe site-ul oficial www.cineast.lu