Prelegere şi film
Loc: ICR Berlin, Koenigsallee 20A, 14193 Berlin
Ora: 19:30
De-a lungul acestui an, ICR Berlin organizează o serie de evenimente dedicate comemorării a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Cea de-a doua manifestare din cadrul seriei va avea loc pe data de 19 iunie, la sediul ICR Berlin. Prin intermediul unor proiecţii de filme de arhivă şi a unei dezbateri istorice vor fi evidenţiate participarea României la Primul Război Mondial şi implicarea membrilor Casei Regale a României în desfăşurarea evenimentelor din timpul acestei conflagraţii.
În cadrul acestei seri, vor fi proiectate filme inedite, puse la dispoziţie de către Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română: „Vizita M. S. Regelui la Şcoala Militară de Infanterie”, „Funeraliile M. S. Regelui Carol I”, „Războiul pentru întregirea neamului, „Datorie şi sacrificiu”. Filmele au fost realizate în perioada anilor 1914-1925, reunind diferite genuri si subgenuri asociate cu tema Primului Război Mondial. Acestea au fost digitalizate de curând în cadrul proiectului european EFG1914.
Cele patru filme mute vor fi acompaniate live la pian de muzicianul Michael Abramovich, care va compune o muzică originală special pentru aceste imagini.
Proiecţia filmelor va fi însoţită de o prelegere intitulată „Das königliche Haus Rumäniens und der Beginn des ersten Weltkrieges", susţinută de istoricul Vasile Docea. Dezbaterea evidenţiază felul în care mebrii familiei regale a României (regele Carol I, regina Elisabeta, prinţul moştenitor Ferdinand şi prinţesa Maria) s-au poziţionat faţă de izbucnirea războiului, concentrându-se pe atitudinea şi acţiunile regelui Carol în acel context geopolitic. Expunerea se bazează pe documente de epocă, inclusiv pe jurnalul inedit al regelui Carol I.
Conf. univ. Dr. Vasile Docea este vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi coordonator al Secţiei cu predare în limba germană la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timişoara. A obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi cu teza „Relații româno-germane în prima jumătate a secolului al XIX-lea”. Domeniile sale de specialitate se referă la istoria şi teoria relaţiilor internaţionale, istorie modernă şi istoria instituţiilor. Pianistul Michael Abramovich a studiat în Israel cu Esther Narkiss şi Viktor Derevianko şi şi-a perfecţionat studiile la clasa Ninei Svetlanova din New York. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, Amsterdam (Concertgebouw), St. Petersburg, Israel şi multe oraşe germane. A realizat un turneu în Africa de Sud împreună cu Ludwigsburg Festival Orchester, sub conducerea lui Wolfgang Gönnenwein. Este invitat permanent al orchestrelor Sinfónica de Euskadi şi Asian Youth Orchestra.
Eveniment realizat în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.