România a deschis un Institut Cultural la Beijing - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional

În data de 17 iulie 2015 pe site-ul Radio China Internațional a apărut un articol despre deschiderea Institutului Cultural Român de la Beijing. În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

”Institutul Cultural Român şi-a deschis porţile, în 14 iulie, la Beijing, în prezenţa a zeci de chinezi şi reprezentanţi ai comunităţii de români din China. Eveniment anunţat şi aşteptat de mai mulţi ani, inaugurarea primului Institut Cultural Român din Asia a devenit, în sfârşit, o realitate şi îşi propune să promoveze marile valori culturale naţionale româneşti şi să devină o platformă a schimburilor şi dezbaterilor academice, artistice şi cultural-ştiinţifice între România şi China, încurajând în mod activ dialogurile culturale.

Prezent la inaugurarea acestuia, Secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Radu Podgorean a declarat că evenimentul are o semnificaţie remarcabilă în cadrul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China, aniversaţi anul trecut. „Suntem martorii unui moment cu o semnificaţie remarcabilă pe care îl înregistrăm în cadrul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China, pe care i-am aniversat anul trecut. Noul Institut Cultural Român din străinătate, cel de-al 18-lea, este primul institut cultural deschis în China, dar şi pe întregul continent asiatic, fiind din acest punct de vedere un deschizător de drumuri. (…) Promovarea marilor valori culturale naţionale şi susţinerea participărilor în cadrul proiectelor internaţionale şi a iniţiativelor din diverse domenii ale cunoaşterii reprezintă o componentă esenţială a diplomaţiei actuale. Astfel, Institutul Cultural Român va promova moştenirile culturale ale României şi schimburile în domeniul cultural, educaţional, al ştiinţei şi inovaţiei, toate aceste activităţi aducând cu sine valoare adăugată în cadrul relaţiilor economice şi diplomatice privilegiate dintre România şi China".

Preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu a transmis un mesaj participanţilor, urând mult succes echipei care a primit nobila misiune de a coordona Institutul Cultural Român de la Beijing. Ioana Drăgan, director general al Direcţiei reprezentanţelor în străinătate a Institutului Cultural Român a rostit mesajul.

„Noul Institut Cultural Român de la Beijing, care îşi va desfăşura activitatea într-unul dintre cele mai frumoase şi interesante sedii pe care le avem în acest moment în lume, are nobila şi determinanta misiune de a asigura interfaţa dintre cultura română şi cea chineză. (…) Inaugurarea noii reprezentanţe a Institutului Cultural Român într-un spaţiu geopolitic şi cultural de primă importanţă, în fapt a primului Institut Cultural Român pe continentul asiatic, va permite dezvoltarea unor mari proiecte strategice menite să genereze vizibilitate şi interes pe termen lung pentru cultura română în Republica Populară Chineză, pentru o mai bună apropiere şi cunoaştere a valorilor noastre culturale. Am convingerea că Institutul Cultural Român de la Beijing va fi o platformă a schimburilor şi dezbaterilor academice, artistice şi cultural-ştiinţifice între cele două ţări, încurajând în mod activ dialogurile culturale. (…) Îmi exprim speranţa într-o cooperare profundă cu partenerii instituţionali chinezi, cu autorităţile din Republica Populară Chineză şi cu toţi operatorii culturali cu care Institutul Cultural Român de la Beijing va colabora în realizarea proiectelor şi pe sprijinul cărora contăm. Urez mult succes echipei noastre de la Beijing în misiunea încredinţată şi invit publicul chinez să descopere, de acum înainte, mostre de cultură română autentică în acest cadru fascinant, dinamic şi provocator al Chinei contemporane".

La rândul său, Yang Zhi, director-adjunct în cadrul Ministerului chinez al Culturii a spus că marele stat asiatic pregăteşte paşii în vederea deschiderii în România a unui centru cultural. „Inaugurarea, la Beijing, a Institutului Cultural Român, reprezintă încă o piatră de hotar în istoria relaţiilor dintre cele două ţări, care va dezvolta odată în plus prietenia tradiţională şi înţelegerea reciprocă, lărgind cooperarea şi schimburile culturale, educaţionale, sociale şi politice. În acelaşi timp, China pregăteşte paşii în vederea deschiderii în România a unui centru cultural".Evenimentul a inclus şi o expoziţie de tapiserie a unor creatori români foarte interesanţi şi foarte apreciaţi, este vorba despre Mircia Dumitrescu şi Anna-Maria Orban. „Vreau să vă spun că dedicăm această expoziţie primului tipograf, adică omului care a folosit tiparul, literele mobile, iar noi le-am folosit, europenii, după 500 de ani mai târziu. Este vorba de artistul, tipograful Bi Sheng", a spus Mircia Dumitrescu.

Echipa Institutului Cultural Român de la Beijing este condusă de fostul diplomat şi sinolog, Constantin Lupeanu. „Valoarea culturii române a cerut ca în Peking, capitala Chinei şi în Asia să fie un Centru Cultural şi iată-ne, astăzi aici, cu câteva sute de chinezi intelectuali în frunte cu oficiali din Ministerul de Externe, Ministerul Culturii, Primărie, preşedintele Uniunii Scriitorilor, a Uniunii Ziariştilor şi mulţi alţii".

La evenimentul inaugural au fost prezenţi şi Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea, actualul şi fostul Ambasador al R.P. Chineze în România, E.S. Xu Feihong, respectiv E.S. Huo Yuzhen şi, de asemenea, Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Anatol Urecheanu. Ambasadorul României la Beijing, E.S. Doru-Romulus Costea a declarat pentru Radio China Internaţional că deschiderea Institutului Cultural Român în capitala Chinei reprezintă una din cele mai atrăgătoare şi interesante momente în istoria relaţiilor bilaterale.„Diplomaţia culturală este una dintre cele mai provocatoare componente ale activităţii diplomatice, pentru că gestionează în acelaşi timp valorile proprii ale participanţilor şi trebuie să se adapteze mediului în care este promovată pentru a evita ciocnirea între culturi. Noi nu credem în ciocnirile între culturi, iar deschiderea Institutului Cultural Român la Beijing, primul Institut Cultural Român în Asia reprezintă una din cele mai atrăgătoare şi interesante momente în istoria relaţiilor bilaterale. Am spus atrăgătoare şi interesante pentru că, până acum, abordarea diplomaţiei culturale a fost mai mult sau mai puţin improvizată. De-acum încolo avem coordoantele instituţionale, avem logistica, avem colegi de la Institutul Cultural Român din Bucureşti care lucrează aici şi care sunt pasionaţi de ceea ce fac şi, foarte important, toţi trei vorbesc limba chineză, deci au cheia comunicării. Altfel spus, parafrazând faimosul dicton de pe alte vremuri, avem de toate. Aşadar, din momentul acesta, singurul nostru obiectiv este să le folosim eficient. Ambasada este, bineînţeles, alături de Institutul Cultural Român, sună cam ciudat, nu suntem alături, suntem împreună, suntem o echipă. Bineînţeles, fiecare are treaba lui de făcut, are statutul pe care-l are, însă ceea ce vom face împreună de-acum încolo va fi să valorificăm la maximum ceea ce avem".

Profesor-jurnalist şi expert-românolog, Luo Dongquan a spus pentru Radioa China Internaţional că Centrul Cultural al României din Beijing reprezintă o nouă fereastră prin care cetăţenii chinezi pot vedea şi cunoşte aspectele spirituale ale poporului român.„Deschiderea la Beijing a Centrului Cultural al României reprezintă un eveniment de importanţă majoră în relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre ţările noastre şi, în special, în schimburile spirituale între cele două popoare. Prin organizarea unor manifestări şi acţiuni culturale, Centrul Cultural al României va contribui fără doar şi poate la cunoşterea reciprocă a valorilor culturale între popoarele noastre. Statele sunt mari sau mici, dar cultura nu se deosebeşte, nu e nici mare, nici mică, un stat mic poate avea o istorie lungă şi o cultură strălucitoare. România, cu pământul său mănos, a alăptat şi pregătit pe plan cultural mari personalităţi, precum Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, Arghezi, Brâncuşi, Eliade, Coandă. George Enescu, Ciprian Porumbescu, Grigorescu, etc., formând o constelaţie spirituală strălucitoare. Creaţiile lor reprezintă nu numai o bogăţie a poporului român, ci şi o avuţie a întregii umanităţi. Centrul Cultural al României din Beijing reprezintă o nouă vitrină care promovează brandul naţional cultural al României, o nouă fereastră prin care cetăţenii chinezi pot vedea şi cunoşte aspectele spirituale ale poporului român. De asemenea, el reprezintă o nouă punte ce leagă Marele Zid de Carpaţi,care prin acţiunile organizate va promova pe mai departe dezvoltarea relaţiilor de prietenie între popoarele noastre, înscriind un nou capitol în analele schimburilor culturale dintre cele două popoare. Centrul Cultural al României din Beijing reprezintă o nouă casă a tuturor cunoscătorilor de limba română din ţara noastră şi a prietenilor din România. Venind aici am impresia că am venit acasă. Vom sprijini acţiunile organizate de Centrul Cultural şi îi urez succes deplin şi La multi ani!". (Nina Felicia Gherman)”

Articolul poate fi citit la următorul Link: http://romanian.cri.cn/221/2015/07/17/1s161648.htm