ROMA. „Tradiții prin ochi de copii”, concert aniversar de Crăciun

Cea de-a cincea ediție a Concertului de Crăciun intitulat „Tradiții prin ochi de copii” va fi difuzată joi, 10 decembrie 2020, ora 19:00 (ora 20:00 în România), prin intermediul rețelelor de socializare ale Accademia di Romania in Roma, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Asociația „Insieme per l’Athos–Onlus” și Radio România. Evenimentul a fost înregistrat la Biserica Sfântul Proroc Ieremia din Guidonia și este organizat cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și a Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun.

Concertul s-a desfășurat fără public, cu respectarea normelor în vigoare, urmărind să intre în casele spectatorilor din Italia, România, dar și din alte țări, prin intermediul rețelelor de socializare.

Scopul acestei inițiative este să sprijine și să împărtășească însemnata moștenire culturală legată de tradiția cântecelor de Crăciun românești, tradiție care reprezintă nu numai o pagină de poezie populară împletită cu cea cultă, ci și o concentrare a unor elemente fundamentale din credința creștină. „Colindele”, datorită legăturilor strânse cu istoria, tradițiile și obiceiurile poporului, reprezintă, de fapt, una dintre cele mai semnificative expresii ale culturii române. Acesta este un ritual de Crăciun unic și special, care în România s-a păstrat și a fost transmis de-a lungul secolelor, de la o generație la alta. Un alt scop al organizatorilor este acela a demonstra că în bisericile românești din Italia, precum și în instituțiile de cultură, copiii români născuți in Peninsulă pot să descopere cultura și tradițiile din țară, să le mențină și să le transmită generațiilor viitoare.

La cea de-a V-a ediție a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” vor participa coruri din diferite parohii ortodoxe din regiunea Lazio: Corul Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Roma, Corul Parohiei „Sfântul Proroc Ieremia” din Guidonia și – pentru prima dată – Grupul Nepsis al Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma. Spectacolul va fi prezentat de trei copii români: Giulia Puschiu, Miriam Cosma și Robert Alexandru Angheluș, toți născuți în Italia, sensibili la vechile obiceiuri populare transmise de părinții lor și care au învățat să cunoască mai bine tradițiile frecventând parohiile românești din Italia și participând la cursuri de limba română.

Evenimentul este promovat, în calitate de parteneri media, de: TVR Internațional, Televiziunea Patriarhiei Române – Trinitas Tv, săptămânalul Gazeta Românească și agenția italiană de presă Askanews.

Mai multe informații: www.insiemeperathos.org sau facebook.com/insiemeperathosonlus