REVISTA 'PAVILION' & BUCHAREST BIENALE 3/STRUCTURI TEMPORARE

 PAVILION & BB3: Structuri Temporare
Marti, 26 februarie, 2008, orele 17.30
  Fundaţia Calouste Gulbenkian, Sala Polivalentă
Av. de Berna 45A, Lisboa

Dezbatere si prezentare live despre Bucharest Biennale si generatorul acesteia revista «Pavilion». 
Participanţi: Răzvan Ion (RO), Eugen Rădescu (RO), Nuno Faria (PT), Manuel Costa Cabral (PT), Virgil Mihaiu (RO)

O structură temporară generează o altă structură tocmai prin inconsistenţa temporalităţii. Rezultatul acestui lanţ cauzal poate fi o a treia acţiune, analiza strategiilor reprezentaţionale, delimitat de interesul
spectatorului.

Bucharest Biennale - Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti – este generată de revista «Pavilion», şi-şi propune integrarea oraşului în proiectul său curatorial, printr-o traiectorie itinerantă în acelaşi timp spaţială şi temporală oferită vizitatorului, ducând la descoperirea geografiilor ascunse.

Bucharest Biennale, aflată mai degrabă la începutul său, a căpătat deja o reputaţie internaţională, iar cea de-a treia ediţie este de asteptat să exprime potenţialul de creştere a acestei forme de întâlnire artistică. BB3 interoghează cartografia si propune re-cartografierea artelor contemporane, extinzând înţelesul cuvântului artă la manifestări discursive cu impact socio-politic. 

Cu o periodicitate bianuală şi editată în engleză, «Pavilion» este distribuită în Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia şi Australia. 

A treia ediţie a BUCHAREST BIENNALE este curatoriată de suedezii Jan-Erik Lundstrom şi Johan Sjostrom (23 mai - 21 iunie 2008).

Deşi uneori se ocupă de un trecut (tânăr), iar des este utilizată ca o sursă de referinţă pentru viitor – în viitor devenind o referinţă despre trecut – revista este în primul rând o structură localizată în prezent, care poate avea o viziune clarvăzătoare despre viitor. Misiunea unei reviste de artă şi cultură contemporană este de a analiza prezentul si a concluziona ceea ce acest prezent poate fi – a decide care prezent este cel adevarat este o sarcină de răspundere. 

Având in vedere că nu mai este posibil în ziua de azi a face o distincţie clară între politică şi estetică, una dintre cele mai insemnate sarcini ale unei reviste contemporane ar putea fi considerată susţinerea unei viziuni clare despre prezent şi analizarea strategiillor reprezentării cu ajutorul esteticii, eticii şi politicii. 

Proiectul este itinerant urmând a fi prezentat în Peninsula Iberică: 22.02 la Madrid şi 26.02 la Lisabona, în colaborare cu filialele ICR din aceste ţări. Conferinţa pregăteşte cea de-a treia bienală de artă contemporană română ce va avea loc între 23 mai şi 21 iunie 2008.

Nuno Faria
Curator şi teoretician portugez, autor a numeroase expoziţii. 
Răzvan Ion
Teoretician şi activist politic. Răzvan Ion este co-editor al revistei «Pavilion» şi co-director al Bucharest Biennale 3. A susţinut conferinţe la University of California (Berkeley), Headlands Center for the Arts (California), Facultatea de Ştiinţe Politice (Cluj), Facultatea de Artă (Timişoara), etc. A publicat studii şi texte pentru diferite reviste. Răzvan Ion locuieşte şi lucrează în Bucureşti. 

Eugen Rădescu

Curator, teoretician şi co-editor al revistei «Pavilion». Eugen Rădescu a produs numeroase proiecte de artă şi intermedia performance şi a susţinut conferinţe la Facultatea de Arte în Timişoara. In cadrul Bucharest Biennale 1, a produs expoziţia "identity_factories". Eugen Rădescu scrie pentru diferite reviste de artă şi în prezent se ocupă de proiectul său curatorial "How Innocent Is That?" şi cartea "Moral Relativity and Ethics". In 2006 a fost ales co-director pentru Bucharest Biennale 3 (împreună cu Răzvan Ion). Eugen Rădescu locuieşte şi lucrează în Bucureşti. 

Mai mult despre Bucharest Biennale: 

www.pavilionmagazine.org
www.bucharestbiennale.org