Retrospectiva TIMISHORT la ICR

Vineri, 30 octombrie, ora 18.30
Institutul Cultural Român vă invită la Retrospectiva primei ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj TIMISHORT. Cu acest prilej vor fi proiectate cele şase scurtmetraje câştigătoare: Havet (Marea), regia Jöns Jönsson, Goleshovo, regia Ilian Metev, Nunta lui Oli, regia Tudor Jurgiu, Haze (Negura), regia Anthony Chen, 12 Notes Down (12 note mai jos), regia Andreas Koefoed şi Love Lost (Iubire pierdută), regia Leonard Lai Yok Wai.
Filmele vor fi prezentate de Paul Negoescu, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurtmetraj TIMISHORT şi de Andrei Gorzo, director artistic al Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj Next.

• Premiul pentru cel mai bun film Havet (Marea), regia Jöns Jönsson, Germania/Suedia, 2008, 23' Festivaluri: Berlin International Film Festival Sinopsis: Pelle şi Agneta locuiesc într-un orăşel de pe Coasta Baltică din sudul Suediei, încercând să facă faţă unei vieţi de rutină, devenită şi mai apăsătoare de când fiica lor s-a mutat, iar Pelle a descoperit că suferă de o afecţiune pulmonară. Din cauză că Pelle îşi ignoră condiţia fizică precară, grijile Agnetei sunt o povară greu de suportat.
Jöns Jönsson s-a născut în 1981 la Stockholm. În 2002 şi-a început studiile în Ştiinţe culturale la Universitatea Lund din Suedia. Din 2006 studiază regie de film la HFF în Potsdam-Babelsberg. Filmografia sa cuprinde scurtmetrajele: What's My Name (2006), Stones Have a Memory (2007) şi Havet - The Sea (2008). Cel din urmă a fost proiectat la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Shorts, 2009. http://havet-film.com/menu.html

• Premiul pentru regie Goleshovo, regia Ilian Metev, Bulgaria/Marea Britanie, 2008, 30' Festivaluri: Sheffield Docfest, Plus Camerimage, Helsinki Documentary Film Festival Premii: Talent Dove - DOK Leipzig, Best Student Film - Molodist, Kyev International Film Festival, BBC Documentary Development Award Sinopsis : Filmul spune povestea dispariţiei Goleshovului, un orăşel uitat de lume din munţii Bulgariei. Câţiva bătrâni se chinuie să supravieţuiască: un cuplu nu-şi poate astâmpăra măgarul, un preot uituc îşi zăpăceşte enoriaşii, o femeie îşi înveseleşte prietenele cu cântece. Se vor mai întoarce copii lor vreodată acasă?

Ilian Metev a lucrat pentru diverse agenţii de design şi de comunicare. În 2008 a absolvit Şcoala Naţională de Film şi Televiziune din Londra cu o specializare în regie de film documentar. Proiectul propus a fost chiar filmul Goleshovo. Interesul său pentru proiectele cu teme actuale ;i provocatoare se regaseşte atât în filmul de absolvire, cât şi în celălalt film realizat, The Physicist (2007). http://www.ili.metev.com

• Premiul pentru scenariu Nunta lui Oli, regia Tudor Jurgiu, România, 2009, 22' Festivaluri: Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NEXT, Festivalul Anonimul, Festivalul de Film de la Iaşi Premii: Cel Mai Bun Film Românesc - Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NEXT, Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj Românesc - Festivalul Anonimul, Cel Mai Bun Scurtmetraj Românesc - Festivalul de Film de la Iaşi Sinopsis: Singur în bucătărie, Dorel se pregăteşte pentru ceea ce pare a fi o petrecere. De fapt este vorba de nunta fiului său, care are loc în SUA. Dorel va vedea nunta printr-o cameră web, alături de doi dintre prietenii fiului său. Pe micul monitor o vor cunoaşte pe mireasă, pe tatăl ei şi vor fi martori la ceremonie.
Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984, la Mediaş. În 2006 a început să studieze Regie de Film la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până acum, a regizat două scurtmetraje şi un film documentar. http://www.librafilm.net

• Premiul pentru imagine Haze (Negura), regia Anthony Chen, Singapore, 2008, 15' Festivaluri: Berlin International Film Festival, London BFI Film Festival, Melbourne International Film Festival, Chicago International Film Festival, Hawaii International Film Festival Sinopsis: Într-o zi cu aer fierbinte şi umed, oraşul Singapore este învăluit în negura provocată de incendiile pădurilor din ţara vecină, Indonezia. Doi adolescenţi hotărăsc să chiulească pentru a hoinări toată ziua. O iubire inocentă se consumă în spatele uşilor închise, în timp ce fumul şi cenuşa se împrăştie afară.
Anthony Chen s-a născut în 1984 în Singapore, iar în prezent urmează cursurile Şcolii de Film şi Studii Media. A lucrat ca prezentator radio, critic de film, dar a şi jucat în producţii teatrale şi cinematografice. Filmul de absolvire – G-23 – a fost proiectat la mai mult de 40 de festivaluri internaţionale. Al doilea film, Ah Ma (Bunica), a câştigat o menţiune specială la cea de-a LX-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Al treilea scurtmetraj – Negura – a fost nominalizat la Ursul de Aur , în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. http://hazethefilm.com

• Premiul special Timishort (ex-aequo) 12 Notes Down (12 note mai jos), regia Andreas Koefoed, Danemarca, 2008, 26' Festivaluri: IDFA Amsterdam, Cracow International Film Festival, Visions du Reel Odense International Short Film Festival Premii: Menţiune Specială pentru Cel Mai Bun Film Studenţesc – Sheffiled Doc Fest, Best Short Film – Full Frame Festival Sinopsis: La 14 ani, Jorgis este cea mai cunoscută voce a Corului Capelei Regale. Dar înainte de cel mai important concert, profesorul său de canto îi dă o veste şocantă: vocea începe să i se modifice. E cu 12 note mai gravă. Jorgis va trebui să ia hotărârea vieţii sale.
Andreas Koefoed are 29 de ani şi s-a născut la Copenhaga. A debutat în 2004 cu scurtmetrajul Twilight - surviving tortures in Morocco. Din filmografia sa mai fac parte: Single Mothers Association (2005), Beg, Borrow or Steal (2006), A Day in the Smoke (2008). 12 note mai jos a fost premiat în SUA, Marea Britanie şi a fost nominalizat la Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam.

Love Lost (Iubire pierdută), regia Leonard Lai Yok Wai, Singapore, 2008, 30' Festivaluri: Sao Paulo International Film Festival, Singapore International Film Festival, Chile International Short Film Festival Sinopsis: Relaţia dintre Wai şi iubita lui, Faith, care locuieşte în Taiwan, este pe sfârşite. Călătorind din Singapore spre Taiwan pentru a o reîntâlni, el călătoreşte printre amintiri găsind umbre ale iubirii şi ale timpului petrecut împreună. Se întâlnesc pentru ultima oară şi dragostea lor ajunge la final. Rămas singur în Taiwan, Wai caută consolare în plăcerea carnală pentru a uita de durere, dar nu reuşeşte să treacă peste pierderea iubitei sale.
Leonard Lai Yok Wai şi-a început cariera cinematografică în anul 2003, după ce a absolvit un curs de producţie de film. În 2004 a primit Premiul de Merit în cadrul Asia Regional Panasonic Digital Filmmaker Competition pentru scurtmetrajul Mr. Charles de Gaulle. În 2007 a câştigat premiul pentru Cel mai bun film la festivalul International Panorama of Independent Filmmakers cu producţia The High Cost of Living (2006) - lungmetrajul său de debut. http://leonardlaiyokwai.wordpress.com

Premiul pentru cel mai bun film şi Premiul pentru regie au fost acordate de Institutul Cultural Român.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile