„REînTOARCEREA” expoziție semnată de Alina Codin la ICR Istanbul

În dorința de a continua promovarea artei contemporane românești și a talentaților atiști români, începând cu data de 21 mai 2021, Institutul Cultural Român„Dimitrie Cantemir”din Istanbul prezintă pe pagina sa de facebook și contul youtube, expoziția „REînTOARCEREA” semnată de Alina Codin.

Proiectul expozițional aduce în prim plan creația unui artist plastic cu o viziune cromatică originală asupra artei decorative populare, a înțelesurilor sale arhaice, a simbolurilor ancestrale, reinterpretate în manieră contemporană.

Autoarea este fascinată de frumusețea poveștilor cusute pe ii, pe scoarțe, pe obiecte din lut sau din lemn, iar jocul de culori, luminile, bucuria, formele geometrice, motivele tradiționale și spiritul de libertate transpar spre dorința acesteia de a contribui într-un mod captivant la arta contemporană.

Iar pentru un plus de emoție și nostalgie, fundalul sonor al filmului de prezentare a expoziției „REînTOARCEREA” este asigurat de Maria Tănase.

Alina Codin a absolvit Universitatea de Artă București – Secția Pictură (2000), iar în prezent este masterand la Secția modă, din cadrul aceleași universități bucureștene. Din 2019, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A avut numeroase expoziții personale și de grup: expoziție personală, “REinTOARCEREA”, Institutul Cultural Român, București, 2019; expoziție personală, “De la roșu la negru”, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, București; expoziție personală, “A L I V E”, Căminul Artei, București, Curator: Mihai Plămădeală. A participat la “Bienala Albastră” – Brașov și la expoziția colectivă, Salonul Național de Artă Contemporană, Galeria Orizont.

Este primul artist român ale cărui lucrări au fost incluse în colecția băncii Raiffeisen.

Proiectul online se înscrie în seria proiectelor ce contribuie la păstrarea și afirmarea identității culturale, fiind un eveniment artă contemporană inspirată din bogăția satului tradițional românesc.