Regizoarea Anca Damian, invitată de onoare a Festivalului „Animation First” din New York

ICR New York sprijină prezența regizoarei Anca Damian, în calitate de invitat de onoare, la cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Animation First”, desfășurată în perioada 27-29 ianuarie 2023, la New York. 

Anca Damian, regizoare și artist media, va fi prezentă în metropola americană cu cel mai recent film muzical de animație, „Insula”, dar și cu expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”. Expoziția va putea fi vizitată la Thinker Auditorium din cadrul FIAF în perioada 28-29 ianuarie 2023, iar proiecția filmului va avea loc la Florence Gould Hall la 29 ianuarie, fiind urmată de o discuție cu regizoarea.

„Animation First” este singurul festival de animație francofonă de pe teritoriul Statelor Unite, proiect organizat de FIAF (Institutul Francez și Alianța Franceză de la New York). Proiectul ICR New York este dedicat celebrării a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Mondiale a Francofoniei. 

Coproducție româno-franco-belgiană realizată în 2021, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF sau Gualadajara International Film Festival, printre altele. Animația „Insula” este prezentată în premieră la New York și aduce în prim-plan subiecte sociale curente, precum migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului. „În căutarea Paradisului A.R.” este expoziția care însoțește lansarea filmului și propune o intervenție imersivă în universul Insulei, precum și o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia.

„Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al Ancăi Damian, iar „În căutarea paradisului A.R.” reprezintă primul său proiect new media.

Festivalul „Animation First” prezintă șase filme de animație de lungmetraj și șase calupuri de filme de scurtmetraj însumând 65 de producții, alături de conversații cu regizori și realizatori de film, dar și expoziții new media, prelegeri și masterclass-uri susținute în diferite universități din New York. Programul complet al festivalului: https://fiaf.org/animation-first-2023/

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York:

Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY