RECOMANDARE: Mircea Cantor, elogiat la Paris de ministrul francez Aurélie Filipetti

Un articol de Matei Vișniec: RFI

Artistul român Mircea Cantor a fost elogiat, la Paris, chiar de ministrul francez al culturii, doamna Aurélie Filipetti. Nu se întâmplă foarte des în Franţa ca un ministru al culturii să aibă cuvinte atât de elogioase pentru un artist român, iată deci motivul pentru care consider că vernisajul de aseară a fost un moment de excepţie şi chiar excepţional.

Bravo à vous! aşa şi-a început doamna Aurélie Filipetti discursul de inaugurare a expoziţiei personale a lui Mircea Cantor, deţinător al prestigiosului premiul Marcel Duchamp pe anul 2011. Bravo et merci à Mircea Cantor aşa şi-a încheiat discursul ministrul francez al culturii, cuvinte aplaudate de un public ales pe sprânceană, format în special din critici, galerişti, experţi în arta contemporană, artişti şi responsabili culturali.

Gilles Fuchs, colecţionar de artă şi preşedintele Asociaţiei pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze a ţinut să sublinieze, în cuvântul său, că România a trimis şi alţi artişti remarcabili în Franţa, începând cu Brîncuşi şi continuând cu Eugen Ionescu, cu Mircea Eliade, cu Emil Cioran, cu Tristan Tzara sau cu actriţa Elvire Popesco...

Din numeroase motive, expoziţia lui Mircea Cantor de la Centrul George Pompidou, sau Beaubourg cum i se mai spune, este una de natură să onoreze România şi calitatea ei de pepinieră de talente. Centrul George Pompidou este cel mai important templu al artei moderne din Franţa şi unul dintre cele mai importante din lume, la egalitate cu cele de la Londra sau new York. Iar premiul Marcel Duchamp, care i-a fost acordat anul trecut lui Mircea Cantor la Tîrgul Internaţional de artă contemporană de la Paris este practic cel mai important pe care îl poate primi în Franţa un tânăr videast, pictor, fotograf sau artist conceptualist.

Premiul Marcel Duchamp a fost creat în anul 2000 de către Asociaţia pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze din care fac parte 300 de colecţionari importanaţi şi amatori de artă contemporană. Acest premiul al colecţionarilor beneficiază de la bun început de sprijinul Centrului George Pompidou, motiv pentru care laureaţii au apoi posibilitatea excepţională de a expune la Beaubourg.

Expoziţia lui Mircea Cantor va rămîne deshisă pînă pe data de 7 ianuarie anul viitor. Aş spune că în acest moment două nume româneşti figurează pe afişele Centrului George Pompidou: alături de Beaubourg se află, după cum bine ştim, atelierul lui Brîncuşi, iar în interior, iată, un tînăr român de 35 de ani merge pe urmele notorietăţii internaţionale a lui Brîncuşi.

Cu siguranţă că ar fi fost un loc disponibil pentru un oficial român, ieri, la Beaubourg, alături de Mircea Cantor, de ministrul francez al culturii şi de celelalte personalităţi care l-au omagiat pe artistul român. Personal, cu excepţia unor ziarişti români, eu n-am văzut ieri seară nici o persoană oficială reprezentînd România, iar din cîte am discutat azi dimineaţă la telefon cu Mircea Cantor, nimeni nu a venit ieri seară să-l felicite din partea ţării sale natale pe care o reprezintă acum în faţa unei enorm public francez şi internaţional.