Filmul de debut al regizoarei Alexandra Gulea, lungmetrajul de ficțiune Matei copil miner, este selecţionat în competiția oficială din acest an a Festivalului Internaţional de Film din Valencia - Cinema Jove ajuns la ediția a 28-a, care se desfăşoară între 21 şi 28 iunie 2013.
Filmul va fi proiectat duminică, 23 iunie, ora 11.30 şi marţi, 25 iunie, ora 20.00 la Sala Luis G. Berlanga (Edificio Rialto de Valencia - Plaza del Ayuntamiento, 17 Valencia).
Matei copil miner este o coproducţie româno-germano-franceză a Europolis Film, Luthje-Schneider-Horl, Ciulei Films, HFF München şi 40°Grad, sprijinită de programul Media al Comunităţii Europene, Eurimages, Centrul Naţional al Cinematografiei, FFF Bayern, Fondation GAN pour la Cinema şi de SRTV. Filmul a avut premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (2013), unde a fost nominalizat la Big Screen Award și a făcut parte din selecția secțiunii Zilele Filmului Românesc, din cadrul ediției 2013 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
Matei (Alexandru Czuli), un copil de 11 ani pasionat de biologie, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia, trăieşte împreună cu bunicul lui (Remus Mărginean) într-o regiune minieră de munte. Din toamnă până în primăvară, întâmplările prin care Matei trece şi prima experienţă a morţii îl obligă să se maturizeze şi să decidă asupra propriului destin.
Alexandra Gulea a mai regizat: "Hacker", serial TV - 2003, "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioară", documentar - 2004, "Azi eram frumoasa jună", documentar - 2007. A lucrat ca monteur la filmul "Weekend cu mama" în regia lui Stere Gulea şi la două dintre filmele regizorului Thomas Ciulei: "Asta e" şi "Podul de flori".
Festivalul Internațional de Film din Valencia - Cinema Jove este unul dintre cele mai importante festivaluri de specialitate din Spania, recunoscut la nivel european și internațional precum și de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film. Este organizat anual de Guvernul regiunii autonome Valencia prin intermediul IVAC - Institutul Valencià de l'Audiovisual i de la Cinematografia "Ricardo Muñoz Suay" (Cinemateca din Valencia).
Prin selecția de filme (scurt și lungmetraj), competițiile și activitățile pe care le organizează, festivalul urmărește, pe de o parte, să prezinte publicului cele mai noi și importante producții cinematografice internaționale care nu au fost lansate încă în cinematografele spaniole, dar și să reprezeinte un punct de întâlnire între realizatori din toată lumea și o platformă pentru descoperirea și lansarea de noi talente. Festivalul este apreciat pentru întâlnirile pe care le organizează între realizatorii emergenți participanți, profesioniștii din domeniu și publicul general.