Recital SABIN LAVINIU PENEA la Festivalul Plazey din Bruxelles

ICR Bruxelles susține participarea tânărului muzician Sabin Laviniu Penea la unul dintre festivalurile belgiene cu mare priză la public, FESTIVALUL PLAZEY- CAFÉ PLAZEY, care se desfășoară în perioada 4 august – 30 septembrie 2021, în parcul Elisabeth din Koekelberg, Bruxelles, în fiecare miercuri, vineri și duminică cu muzică, sport și alte activități culturale.


De 30 de ani, FESTIVALUL PLAZEY oferă momente muzicale asigurate, atât de soliști cunoscuți, cât și de tineri aflați la început de carieră. Alegerea repertoriului este la latitudinea muzicienilor, muzica clasică, dar și cea tradițională fiind prezente în program.

SABIN PENEA este simbolul tânărului muzician mereu curios. După ce a debutat cu muzica clasică care l-a condus în întreaga Europă, și nu numai, el s-a regăsit recent în stiluri de muzică din ce în ce mai diverse, de la muzica bizantină și otomană la jazz și funk-rock. Sabin combină povestirea cu un repertoriu foarte divers și bogat, aducând muzica țării sale, România, în atenția publicului internațional, dar și condimentând-o cu cele mai variate și încântătoare piese muzicale pe care le-a auzit, învățat și iubit de-a lungul călătoriilor sale.

Născut pe 5 aprilie 1988 în Tulcea, violonistul Sabin Laviniu Penea se poate mândri cu un traseu profesional interesant, el obținându-și licența și primul masterat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea lui Gabriel Croitoru, după care a studiat sub îndrumarea Silviei Marcovici la Kunst Universität Graz în Austria, apoi a obținut al doilea titlu de master sub îndrumarea lui Sebastian Hamann la Musik Hochschule Freiburg im Breisgau, Germania.

Tânărul violonist român SABIN PENEA tocmai a câștigat Premiul I - categoria C (violoniști născuți între ianuarie 1988 - decembrie 2001), la Concursul Internațional de Muzică Kreutzer, desfășurat în august 2021 la Liège, Belgia, concurs care a fost deschis tuturor tinerilor violoniști și grupuri de muzică de cameră de coarde din întreaga lume, surclasând 20 de finalişti din 8 ţări.

Laureat și al altor concursuri internaționale la Plovdiv (Bulgaria) și St-Girons (Franța), a susținut concerte ca solist alături de Orchestra Națională Radio și Young Famous Orchestra, împărțind scena cu nume mari ca Dan Grigore, Mihaela Martin, Frans Helmerson, Răzvan Popovici, Diana Kettler, Justus Grimm, Alexander Sitkovetsky, concertând în țări precum : Grecia, Turcia, Elveția, Bulgaria, Croația, Italia, Austria, Germania, Franța, Belgia, Maroc și China.

Pe lângă activitatea în domeniul muzicii clasice, el face parte din ansamblul de muzică veche „Anton Pann”, ansamblu ce explorează și recuperează repertoriul și stilistica practicată în spațiul românesc înainte de secolul al XIX-lea.

Multitudinea și diversitatea surselor de influență și inspirație, de la moștenirea otomană la muzica satelor, târgurilor, stânelor și mănăstirilor, până la contribuția unică la cultura muzicală occidentală, adusă de spiritul românesc prin creația unui gigant precum George Enescu, sunt prezente în spectacolele sale.

Recitalul de vioară ‘TEZAUR’ ce va fi susținut de violonistul Sabin Penea vineri, 20 august, ora 20, își propune să celebreze și să onoreze moștenirea muzicală unică a spațiului cultural românesc, atât de divers și contrastant. SABIN PENEA invită publicul la o călătorie peste secole, onorând diversitatea muzicii, dar, în același timp, evidențiind firele comune ce conferă unitate muzicii universale.

Program recital Tezaur:

Eugène Ysaye - Sonata 1 in g mol op.27, p.1 Grave (compozitor belgian, mare admirator al lui George Enescu)

J.S.Bach - Solo Sonata in g mol BWV1001

- Adagio

- Fuge

- Sicilliana

- Presto

Eugène Ysaye - Sonata 3 in d mol op.27, Ballad

G.Enescu - Le Menetrier

Ion Voicu - Morning after the wedding

Romanian folk songs & dances selection

Blues rock – impro!

FESTIVALUL PLAZEY este organizat de Centrul comunitar Koekelberg De Platoo, Bruxelles împreună cu GC De Zeyp.

Colaborarea ICR Bruxelles - Sabin Penea -Centrul comunitar Koekelberg De Platoo - GC De Zeyp contribuie la creșterea prestigiului reprezentanței în peisajul cultural al spațiului de referință, atât din punct de vedere al impactului prezențelor românești la festival, cât și datorită prestigiului instituțiilor partenere.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles extinde colaborarea cu organizații și asociații ale comunelor din Bruxelles prin susținerea tinerilor artiști români la evenimente culturale cu largă vizibilitate care promovează muzica românească.