Recital de poezie al actorului Emil Boroghină de Ziua Limbii Române, la ICR Stockholm

Recital de poezie al actorului Emil Boroghina de Ziua Limbii Romane, la ICR Stockholm

ICR Stockholm
Skeppsbron 20
Joi,  30 august, ora 18.00

Intrarea liberă.

Programul va avea loc în limba română

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa de email : andreea.schileru@rkis.se


ICR Stockholm în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Suediei organizează pe data de 30 august , începând cu ora 18:00, la sediul institutului, recitalul de poezie românească: „Sunt suflet în sufletul neamului meu- limba română este patria mea", în interpretarea actorului Emil Boroghină. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Limbii Române în Suedia şi face parte din strategia ICR de marcare a zilelor majore ale culturii române. Totodată, evenimentul se încadrează în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Recitalul de poezie românească "Sunt suflet în sufletul neamului meu – limba română e patria mea" reunește, într-un singur glas, cele mai importante voci ale literaturii române. Evocând faptele de glorie ale înaintaşilor şi nenumăratele frumuseţi ale ţării, exprimând sentimentele care animă în lupta şi credinţa spre mai bine, creaţiile poeţilor români au cultivat patriotismul sub forma dragostei de pământul natal, a sacrificiului pentru patrie şi popor, a atitudinii civice responsabile a poetului, a artistului, a omului în general. Poezia patriotică exprimă ideile epocilor în care a fost plămădită. Ea este „cronica vie” a evoluţiei noastre istorice, în care înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 ocupă, fără îndoială, un loc dintre cele mai importante.

Emil Boroghină va recita o selecţie de poezii cunoscute ale câtorva dintre cei mai îndrăgiţi poeţi români, printre care : Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Tudor Arghezi, George Bacovia, Lucian Blaga, Ion Barbu, Zaharia Stancu, Gellu Naum, Nichita Stănescu , Marin Sorescu, Ana Blandiana, Gabriela Melinescu, Virgil Mazilescu, Mircea Dinescu.

Emil Boroghină este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Facultatea de Teatru. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Naţional Craiova. Este fondator și director al Festivalului Internaţional Shakespeare din Craiova. Este preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova și membru al Senatului UNITER. A fost director al Teatrului Naţional Craiova între 1988 şi 2000, perioadă în care teatrul a participat la mari festivaluri internaţionale, printre care festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal. În 1994, Emil Boroghină fondează Festivalul Internaţional Shakespeare, festival considerat ca fiind unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Inițial, desfăşurat la Craiova, din anul 2006, festivalul are loc atât în Craiova, cât şi în Bucureşti.