Recital Ad Libitum în cadrul „Concertelor Enescu”

Institutul Cultural Român de la Londra gazduieşte joi, 4 noiembrie, un nou concert din cadrul stagiunii „Concertele Enescu" 2010/2011: recitalul susţinut de Cvartetul de coarde Ad Libitum: Adrian Berescu (vioară), Şerban Mereuţă (vioară), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Acesta este al optulea recital organizat în cadrul „Concertelor Enescu" din 2010, iar stagiunea va continua în decembrie cu un concert extraordinar susţinut de soprana Elena Mosuc.

Programul concertului Ad Libitum include Quartettsatz în do minor D703 de Fr. Schubert, Cvartetul de coarde în Fa major de M. Ravel şi Cvartetul de coarde în Mi bemol op.22 nr.1 de George Enescu. Concertul este reprezintă debutul londonez al cvartetului.

Ad Libitum este unul dintre cele mai renumite cvartete de coarde din România. Cariera lor artistică, mereu ascendentă, a început în iunie 1988 şi s-a concretizat în numeroase premii – printre care cea mai prestigioasă distincţie internaţională pentru cvartet de coarde, la Evian, Franţa (1997), concerte susţinute în ţară şi peste hotare sau colaborări ilustre. Cvartetul Ad Libitum îşi leagă existenţa şi traiectoria extraordinară de violonistul şi profesorul Bujor Prelipcean, căruia îi datorează anii de formare, apoi o permanentă legatură artistică, ce continuă şi în prezent. Pe 17 iunie 2008, Cvartetul Ad Libitum a aniversat, într-un concert de excepţie, două decenii de activitate artistică, cu această ocazie fiind numit Cvartet de Stat în cadrul Filarmonicii "Moldova" din Iaşi.

În repertoriul Ad libitum se regăsesc peste 100 de lucrări cunoscute, clasice şi contemporane. Cvartetul are turnee în Europa, fiind invitat la festivaluri prestigioase precum Festivalul de muzică de cameră de la Braşov, „Toamna muzicală clujeană", „Printemps des Artes" (Monte Carlo), „Orlando Festival" (Olanda), Luberon (Franţa), Bensheim (Germania), Gstaad (Elveţia), Maribor (Slovenia). De asemenea, Ad Libitum a concertat în săli celebre precum Sala „Cortot" şi „Musée d'Orsay" din Paris, Sala „Diligentia" din Haga, Sala „De Doolen" din Rotterdam, „Konzerthaus" din Berlin sau „Concertgebouw" din Amsterdam. Cvartetul a realizat înregistrări radio şi TV la TVR Iaşi, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam, iar primele înregistrări pe disc au avut loc în mai 1999, cu Casa Naxos, în program figurând cvartete de Enescu, Fauré şi Debussy.

Programul „Concertelor Enescu" este organizat de Institutul Cultural Român de la Londra şi Societatea Enescu.

Societatea Enescu a fost înfiinţată de către Institutul Cultural Român de la Londra în 2007, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a României, pentru a promova creaţia enesciană în mediul britanic. Preşedintele Societăţii este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic este violonistul Remus Azoiţei.

Stagiunea de „Concerte Enescu" se desfăşoară în perioada octombrie-iulie, iar recitalurile au loc în prima zi de joi a fiecărei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni de prestigiu, care interpretează Enescu alături de un repertoriu universal, iar concertele au devenit un reper important în agenda publicului meloman londonez. Din 2009, ICR Londra în colaborare Royal Academy of Music oferă şi bursa de studiu Societatea Enescu, câştigătorul pentru anul academic 2010/2011 fiind pianistul Florian Mitrea.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.