Răsărit la Marea Neagră și Apus la Oceanul Atlantic

Rasarit la Marea Neagra si Apus la Oceanul Atlantic Rasarit la Marea Neagra si Apus la Oceanul Atlantic Rasarit la Marea Neagra si Apus la Oceanul Atlantic

Pe data de 11 februarie, ora 19.00, ICR Lisabona organizează la sediul său din Rua do Barão nr. 10, în parteneriat cu Universidade Lusófona, un dublu eveniment sub titlul generic "Răsărit la Marea Neagră și Apus la Oceanul Atlantic". Este vorba de vernisajul expoziției de fotografie Ruine romantice și de proiecțiile a două filme: Ela, Panda şi Madam și Înapoi la rădăcini. Autorul filmelor și al expoziției, regizorul român Andrei Răuțu, va fi prezent la eveniment și va răspunde întrebărilor publicului.

Expoziția Ruine romantice este prima experiență artistică de acest fel a regizorului Andrei Răuțu, definită de autor drept un "jurnal cu impresii adunate in timpul petrecut în Portugalia". Prin alăturarea celor doi termeni, artistul dorește să exprime ideea că degradarea este romantică. "Obiecte de zi cu zi, care aparent nu au nicio valoare, își continuă propria viață. Ele pot fi aruncate de cineva, apoi găsite și luate de altcineva pentru a le integra într-un nou decor purtător de spirit. Prin asociere cu alte obiecte, situații cotidiene sau peisaje, din ruine izvorăște prospețimea naturii și astfel ciclul existenței devine complet". Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 29 februarie, de luni până vineri, de la 10.00 la 17.00.

Ela, Panda şi Madam este un scurtmetraj de ficțiune realizat în 2013 în care o tânără corporatistă trebuie să-și ducă bunica la mare și să se întoarcă la timp în București pentru a nu-și pierde jobul. Cele două personaje principale sunt interpretate de Elena Voineag și Tatiana Iekel. Din distribuție face parte și actorul Cristi Popa. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Marele Picnic 2015, eveniment organizat cu sprijinul Arcub și Primăria București și a participat în diverse festivaluri internaționale de cinema: Los Angeles Independent Film Festival (competiția oficială), Festival de Film D'Amour de Mons (Belgia), Transilvania International Film Festival (competiția oficială), Reykjavik International Film Festival (Islanda), Thessaloniki Shorts International Film Festival (Balkan Film Corner). Scurtmetrajul are o durată de 27 min și subtitrări în limba engleză.

Înapoi la rădăcini este un documentar realizat în ianuarie 2014, cu sprijinul Universității Lusofóna. Filmul consemnează viața spirituală a lui Luís Simões, un tânăr care trăiește într-o căsuță de lemn pe plaja din Costa de Caparica. Cu cât este mai conectat la natură și o respectă mai mult, cu atât relația sa spirituală cu strămoșii lui este mai accesibilă. Documentarul are o durată de 37 min și subtitrări în limba engleză.