Proiectul „Siebenbürgen Connectˮ, susținut de ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena susține proiectul „Siebenbürgen Connectˮ, ce propune reluarea unei legături istorice aproape uitată între regiunea Salzkammergut și Transilvania (Siebenbürgen). Ce urme istorice putem găsi astăzi în regiunea Salzkammergut? Cum arată cultura amintirii? Care aspecte sunt ancorate în memorie și care nu mai sunt sau nu mai există? sunt întrebările la care proiectul își propune să răspundă.

În perioada 13-18 mai 2024, un grup de elevi români de la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu face o excursie culturală finalizată printr-un produs artistic la Bad Ischl, în regiunea Salzkammergut. Programul cultural și activitatea artistică sunt concepute de artistul Ovidiu Anton. Pe parcursul activităților, elevii vor face fotografii analogice ale aspectelor istorice din regiunea Salzkammergut, iar o selecție a fotografiilor realizate de aceștia vor constitui materialul unei publicații. Accentul este pus pe dezvoltarea poveștilor personale care împletesc trecutul, prezentul și viitorul și susțin înțelegerea reciprocă.

Ca primă etapă a proiectului, în 2023, o clasă de elevi ai Școlii HLW Bad Ischl a început o căutare pe teren a „urmelor” regiunii Transilvania (Siebenbürgen) în Salzkammergut. Au avut o vizită la Muzeu de istorie locală și regională din Bad Goisern, la Muzeul Ebensee și întâlniri cu reprezentanți ai sașilor din Siebenbürgen din Austria Superioară. Acestea au fost urmate de o excursie de o săptămână la Sibiu care a avut loc în toamna anului 2023, unde au intrat în contact cu elevii Colegiului Național Samuel von Brukenthal. Programul artistic, propus elevilor de artistul Ovidiu Anton, a inclus fotografie analogică, iar materialele rezultate vor fi, de asemenea, folosite pentru produsul artistic final.

Produsul artistic final al proiectului va fi o publicație ce va include fotografiile elevilor din cele două școli, Colegiul Național Samuel von Brukenthal și Școala HLW Bad Ischl și va fi realizată de Ovidiu Anton în colaborare cu artista și graficiana română Crăița Niga. Aceasta va fi prezentată la sfârșitul lunii iunie la un festival școlar la HLW Bad Ischl.

Ovidiu Anton, născut în 1982 la Timișoara, trăiește și își desfășoară activitatea în Viena. Educația sa artistică a început cu Școala de Fotografie Artistică Friedl Kubelka din Viena între anii 2003 și 2004, urmată de studii la École Supérieure des Beaux-Arts din Marseille în perioada 2008-2009 și la Academia de Arte Frumoase din Viena între anii 2004 și 2010, specializându-se în Arte Performative și Sculptură sub îndrumarea Monicăi Bonvicini. Cariera sa artistică include o serie de expoziții personale remarcabile, precum „New Positions” la Art Cologne în 2015, „Sub Fuckin Versive” la Centrul Cultural Tabacco 001 din Ljubljana în 2014, „Sauve qui peut!” la Galeria Christine König din Viena în 2013, „Weiße Wände?” la Galeria 5020 din Salzburg în 2011 și expoziția sa de diplomă la Academia de Arte Frumoase din Viena în 2010. Ovidiu Anton s-a distins prin abordarea sa inovatoare și prin contribuția adusă la scena artistică contemporană.

Crăița Niga, născută în anul 1998, își desfășoară activitatea profesională în Viena. Deține funcția de Director Artistic la Reaktor, în Viena (2023-prezent). Anterior, a ocupat postul de Asistent de Producție la Atelierul Fabrik, în București (2022-2023). Educația sa include o licență în Arte Vizuale obținută la Universitatea Națională de Arte din București, România, în anul 2021. Printre expozițiile de grup la care a participat se numără „Poetics of Politics”, în cadrul Art Encounters, Timișoara, România (2023), „Variations of here and elsewhere”, la Galeria Pogo, București, România (2023), „On Photography and few other things...”, la Galeria Strata, București, România (2022), „Possible Interactions”, la Muzeul Național de Artă Contemporană, București, România (2021), „On past tense and its possibilities”, la Galeria Leilei, București, România (2021), „We met at 5”, la SwitchLab, București, România (2021), „Tranzitiv”, la Etaj, București, România (2021) și „Artz x Nevăzuții”, la Galeria Artz, Shanghai, China (2020).

Proiectul face parte din programul Capitală Europeană a Culturii Bad Ischl - Salzkammergut 2024.