Proiecție film documentar „Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească” la Istanbul

Marți, 20 septembrie 2022, la orele 19:30, la Centrul Cultural IFSAK, din Kuloğlu Mahallesi, İstiklal Caddesi Ayhan Işık Sok. No:32, Beyoğlu/İstanbul va fi proiectat filmul “Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească”.

Filmul, realizat de Departamentul pentru Relații Interetnice (Guvernul României) în anul 2022 aduce în prim plan importanța diversității și a interdependenței ca diferite comunități, cu precădere în zona Dobrogei, în viziunea a unora dintre cei mai mari pictori români, care au realizat capodopere ale artei moderne românești având ca sursă de inspirație cultura minorităților turce și tătare din România.

Parte a proiectului Expoziția ”Imaginea turcilor și tătarilor în arta modernă românească”, filmul include o serie de interviuri cu o parte dintre reprezentanții instituțiilor partenere în realizarea acestei expoziții. Filmările au avut loc la Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Constanța.

Contextul istoric de la începutul secolului al XX-lea (când, în urma celui de-al Doilea Război Balcanic din 1913, România câștigă provincia Cadrilater) face ca în intervalul 1913-1940 Dobrogea să se afle în totalitate în zona administrației românești. Acest fapt are un impact direct asupra climatului artistic din acea perioadă prin faptul că mulți pictori români ajung să fie în contact cu această zonă. Artiști precum Iosif Iser, Ștefan Dimitrescu sau Nicolae Tonitza descoperă lumina puternică a sudului, precum și viața populațiilor de turci și tătari atât din nordul Dobrogei (Constanța, Tulcea, Medgidia, Mangalia), dar mai ales din zona de sud (Silistra, Turtucaia, Bazargic, Balcic și Cavarna).

Documentarul cuprinde o serie de interviuri cu o parte din reprezentanții instituțiilor partenere în proiect: Oana Ionel, Eniko Lacziko – Secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice, Elena Olariu – director adjunct, Muzeul Municipiului București, Alina Petrescu – Șefa secției de Artă Modernă Românească – Muzeul Național de Artă al României și Lelia Rus Pîrvan – Directoarea Muzeului de Artă Constanța.

Realizator este Departamentul pentru Relații Interetnice, iar parteneri sunt Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.