Proiecția filmului de animație „Insula”, regizat de Anca Damian cu acompaniament muzical live susținut de Bălănescu Quartet

Institutul Cultural Român de la Londra prezintă premiera londoneză a filmului de animație pentru adulți Insula regizat de Anca Damian. Proiecția are loc la British Film Institute, în data de 6 septembrie, ora 19:00.

Evenimentul este unul de o originalitate aparte, filmul fiind însoțit de muzică live compusă special pentru această ocazie de către compozitorul și violonistul Alexander Bălănescu și cântată de un ansamblu condus de același renumit muzician româno-britanic căruia i se vor alătura Una Palliser – violă, Chris Allen – violoncel, Patricia Auchterlonie – soprană, Charlotte Badham – mezzo-soprană. După proiecție va avea loc o sesiune de Q&A susținută de regizoarea Anca Damian și  compozitorul Alexander Bălănescu.  

Proiectul este finanțat prin intermediul Programului „Cantemir” 2024 al Institutului Cultural Român.

Aflat la intersecția artelor vizuale, cu muzica și literatura, co-producția româno-franco-belgiană „Insula” a fost realizată în anul 2021 și a avut premiera europeană în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în cadrul Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Guadalajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF, în Coreea de Sud. În România, premiera filmului și a expoziției însoțitoare a avut loc la TIFF în 2022. În anul 2023, în cadrul Galei Premiile Gopo” Alexandru Bălănescu și Ada Milea au primit premiul Best Original Music pentru muzica originală, compusă .

INSULA

Regia: Anca Damian

Cu: Alexander Bălănescu, Lucian Ionescu, Ada Milea, Cristina Juncu

Co-Producători: Aparte Film (România), Take Five (Belgia), Komadoli Studio și Special Touch Studios (Franța)

Coloana sonoră: Alexandru Bălănescu și Ada Milea

Durată: 84 minute

Inspirat din piesa de teatru omonimă a lui Gellu Naum, „Insula” este o comedie suprarealistă bazată pe reinterpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de narațiunea convențională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului. 

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film și mai târziu a obținut un doctorat în Artă, cinematografie și media. A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia ei include „Întâlniri încrucișate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) și „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internațional și au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varșovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages și nominalizare la European Film Awards. „Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei.

Născut în România, Alexander Balanescu este un compozitor prolific, și unul dintre cei mai vizionari violoniști ai timpului nostru. În calitate de lider al Cvartetului Bălănescu, pe care l-a înființat în 1987, a jucat un rol esențial în transformarea cvartetului de coarde dintr-un ansamblu „clasic” într-o entitate muzicală în centrul reîntineririi muzicii noi, prin revoluționarea repertoriului și a relației sale cu publicul. De-a lungul carierei sale, Balanescu s-a inspirat din colaborarile sale. Menționăm câteva; în lumea dansului, Pina Bausch sau Meryl Tankard, în teatru, Pippo Delbono, Matthew Dunster (pentru Royal Shakespeare Company), Chiara Guidi (pentru Compagnia Raffaello Sanzio); în film a fost distins de două ori cu premiul Gopo (Premiul național cinematografic românesc) pentru cea mai bună coloană sonoră originală, 2016 The Magic Mountain (r. Anca Damian) și premiul FIPA pentru The Scandalous Lady W (r. Sheree Folkson, filme BBC). Bălănescu a refuzat să recunoască diviziunile dintre diferitele domenii muzicale, lucrând în consecință cu artiști atât de diverși precum Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode și Grace Jones.