Profesionişti ai industriei cinematografice la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław

Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă în 2020 parteneriatul cu importantul Festival de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, prin susținerea prezenței profesioniștilor români la diverse sețiuni ale manifestării.

Contextul pandemiei Covid 19 a determinat organizatorii polonezi să modifice în mod excepțional structura Festivalului din acest an. Evenimentele Industry, printre care atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” și “A Sunday in the Country” sunt organizate în formulă online, în luna iulie, data inițială anunțată oficial de Festival pentru ediția 2020. Programul de filme și competiția internațională – nucleul Festivalului – au fost decalate pentru perioada 5-15 noiemebrie a.c.

Aflat anul acesta la cea de-a XX-a ediţie, jubiliară, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională.
Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty+ (24-27 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Partenerii constanți ai programului sunt EAVE și London Film Academy. Această a unsprezecea ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a noua participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2020 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acum regizorul Mihai Mincan și producătoarea Ioana Lascăr.

Începând din 2017, Studio Nowe Horyzonty+ a schimbat formula și se adresează perechilor regizor-producător, care au în pregătire (dezvoltare) primul sau al doilea lungmetraj. Atelierele se concentrează pe teme esențiale privind comunicarea și promovarea proiectelor și creatorilor.

Mihai Mincan a absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti în 2002, urmate de un master la Universitatea din Poitiers, Franţa. Din 2004, a lucrat ca jurnalist, întâi la revista de pamflet „Plai cu Boi”, apoi la două dintre cele mai cunoscute publicaţii din România - „Evenimentul Zilei” şi „Adevărul”. În 2008, a scris primul său scenariu pentru scurtmetrajul Palmele, regizat de George Chiper-Lillemark, selectat la festivaluri precum Locarno, Rotterdam, Cottbus. Mihai a regizat scurtmetrajul Alaska, inclus în omnibusul Love bus lansat în cinematografele din România în 2014, lungmetrajul documentar Bondoc, selectat la Transilvania IFF și lansat în cinematografele din România în 2016, scurtmetrajul Cometa, selectat în Competiția Oficială de la Film Fest Gent. În 2019, lungmetrajul documentar co-regizat împreună cu Claudiu Mitcu, Emigrant Blues: un road movie in 2 ½ capitole, a avut premiera la Tranvilvania IFF și a fost lansat în cinematografele din România. Documentarul Omul care a vrut să fie liber, co-regizat împreună cu George Chiper-Lillemark, a avut premiera la Astra Film Sibiu și la Les Films de Cannes a Bucarest – Premierele Toamnei și a fost nominalizat, asemeni documentarul menționat anterior, la Premiile GOPO 2020. În prezent, Mihai se află în etapa de finanțare cu debutul său în lungmetraj, Spre Nord, pe care îl va prezenta și în cadrul atelierelor Studio+.

Ioana Lascăr, producătoare de film, a absolvit Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind licențiată în Cinematografie, Fotografie și Media, și a urmat Masteratul de Producție de Film al UNATC ”I.L. Caragiale” din București.În 2018 a început cursurile școlii doctorale din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și în prezent este cadru didactic asociat, responsabil de cursurile de Producție de Film și Marketing de Film. Ioana este alumnă a programelor de dezvoltare profesională EAVE Marketing Workshop, CEE Animation Workshop, APostLab și Transilvania Talent Lab. În timpul studiilor, a produs scurtmetraje și documentare recunoscute la numeroase festivaluri internaționale precum San Sebastian, Karlovy Vary, Brest, Transilvania, Vilnius, Dok Leipzig. Din 2014 realizează proiecte în cadrul companiei deFilm, producând scurtmetraje, documentare, animații și lungmetraje precum Haine Negre, Cel mai bun client, Povestea unui pierde-vară, Marița, selectate și premiate în festivaluri precum Karlovy Vary, Locarno, Varșovia, Anima Mundi. În prezent, Ioana se află în diverse stadiide realizare cu două animații și două documentare. De asemenea, este în stadiul de finanțare cu lungmetrajul debut Spre Nord, regizat de Mihai Mincan, și cu lungmetrajul Mâine va fi o nouă zi, regizat de Pedro Pinho, produs de Terratreme Portugalia, co-produs în România, Franța și Brazilia

Mihai Mincan și Ioana Lascăr vor prezenta în cadrul atelierelor proiectul în dezvoltare Spre Nord, lungmetraj produs de compania deFilm, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografieidin România, Arte/Cofinova, Bulgarian National Film Center, Greek Film Center, Creative Europe - MEDIA și agentului de vânzări Luxbox. Filmul spune povestea unui român și a unui bulgar care, în 1996, în mijlocul Oceanului Atlantic, sunt găsiți ascunși în interiorul unui cargo, cu direcția SUA. În timp ce ofițerii taiwanezi, aflați la comanda navei, se răfuiesc violent cu pasagerul clandestin bulgar, românul este descoperit de unul dintre marinarii filipinezi, care decide să-l ascundă, riscându-și astfel propria viață.

O altă contribuţie românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor “A Sunday in the Country”, destinate tinerilor critici de film europeni, a cărui a noua ediţie se va desfăşura în data de 26 iulie. Organizarea reuniunii particpanților la Wrocław a fost și ea afectată de pandemie, prin urmare organizatorii polonezi au optat pentru o formulă specială de eveniment. În data de 26 iulie, toți criticii care au participat la edițiile anterioare ale “A Sunday in the Country” se vor întâlni online și vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse ţări europene – printre ele Austria, Italia, Ungaria, Olanda, Polonia, Belgia, Spania, România, Portugalia, Polonia. Din România au fost invitate să participe criticii Andreea Mihalcea, Andra Petrescu, Irina Trocan și Georgiana Mușat. Evenimentul este organizat de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Academia Europeană de Film.