Prof. univ dr. Rudolf Dinu @ Adevărul Live

Prof univ dr Rudolf Dinu at Adevarul Live

Misiunea Institutului Cultural Român de a promova cultura și civilizația țării noastre peste hotare s-a adaptat noilor condiții mondiale. Cinci specialiști din cadrul Institutului Cultural Român au explicat recent care sunt strategiile ICR și pe ce avantaje ale patrimoniului românesc se bazează acestea.

În Italia, valorile românești sunt expuse, promovate și menținute prin proiectele ICR din cadrul Accademia di Romania din Roma și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Venția. Într-o intervenție la ”Adevărul Live”, Rudolf Dinu, director al Accademia di Romania din Roma a explicat că Italia a fost puternic lovită, dar că s-a trecut într-o etapă de recuperare foarte lentă care a debutat la 4 mai. „Accademia di Romania, care există ca școală de formare postuniversitară la Roma din 1922, iar ca reprezentanță ICR, din 2003, nu a traversat o perioadă tocmai dramatică. Probabil cel mai îngrijorător a fost faptul că un întreg proces de networking și de explorare a acestui extraordinar izvor de cultură și civilizație a încetat brusc. Bursierii cercetători „Vasile Pârvan” au fost nevoiți să își abandoneze munca în arhive, muzee, situri arheologice sunt în situația de a lucra la sediu, într-o bibliotecă, care, din fericire este cea mai mare bibliotecă românească administrată de stat în lume - avem peste 40.000 de volume în patrimoniu, însă toate celelalte resurse extraordinare rămân închise cercetătorilor”, a declarat profesor univ. dr. Rudolf Dinu. El a adăugat că activitatea reprezentanței ICR a avut totuși de suferit în registrul interacțiunilor directe, umane.

Ne bucurăm de un suport extraordinar

Autor a mai multe volume din domeniul istoriei diplomației, Rudolf Dinu a mai spus că echipa Accademia di Romania din Roma s-a repoziționat destul de repede, încă de la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie. ”Am reușit să capacităm acea parte de resurse din economia proiectului pentru a nu-l închide și pentru a-l transfera în zona virtuală. Ne bucurăm de un suport extraordinar care vine dinspre un segment de cercetare și creație artistică foarte bine conturat, care are o lungă tradiție în spate. De exemplu, în domeniul literaturii fiction și non-fiction avem o serie de proiecte majore, suportul și colaborarea pe care ni-l oferă profesorii și cercetătorii de limba și literatură română, activi în universitățile cele mai importante din Italia, este extrem de important. Lectoratele de limba română constituie coloana vertebrală a tuturor programelor de traducere și promovare literară pe care instituțiile românești le desfășoară pentru publicul italian încă din perioada interbelică. Același lucru îl putem spune despre domeniul muzicii clasice, despre arta contemporană. Avem, de multă vreme, artiști români născuți sau formați din punct de vedere profesional în Italia și programele noastre vizează aceste segmente. Partenerii instituționali ne ajută, de la universitățile de artă, la Conservatorul de muzică”.


Mai multe detalii pe: https://www.icr.ro/pagini/cum-va-arata-cultura-romana-in-lume-prestigiul-dobandit-in-diplomatia-publica-este-de-partea-noastra