Primul Festival de Cinema Românesc în Portugalia

Institutul Cultural Român din Lisabona, împreună cu Asociaţia FilmeCouture din Portugalia, organizează, în perioada 6-24 iunie 2007, un Festival de Cinema Românesc. Manifestarea, o premieră în Portugalia, se va desfăşura, succesiv, în trei dintre cele mai importante centre culturale lusitane: Coimbra, Porto si Lisabona.

Panorama Filmului Românesc îşi propune omagierea „noului val" de regizori – Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Radu Jude, Alexandru Solomon – ale căror pelicule au repurtat numeroase succese în ţară şi peste hotare.

Peliculele programate pentru prima ediţie a Festivalului de Cinema Românesc din Portugalia sunt lung-metrajele Moartea Domnului Lăzărescu (Cristi Puiu), Hârtia va fi albastră (Radu Muntean), A fost sau n-a fost (Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu); documentarele Marele jaf comunist (Al. Solomon) şi Decreţeii (Florin Iepan) şi scurt-metrajele Lampa cu căciulă (Radu Jude), Visul lui Liviu (C. Porumboiu), Călătorie la oraş (C. Porumboiu), Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (Cristi Puiu), Turkey Girl (Cristi Mungiu), Trafic (Cătălin Mitulescu).

Cele douăsprezece filme selectate pentru acest Festival, premiate la competiţii internaţionale, au drept numitor comun schimbările din societatea românească din ultimii ani.

Ideea creării acestui eveniment s-a născut în primăvara anului trecut, când s-au pus bazele unui parteneriat cu Asociaţia FilmeCouture. Aceasta a iniţiat un program de prezentare a celor mai semnificative producţii de scurt-metraj naţionale şi internaţionale, intitulat Quintas-Curtas, care s-a desfăşurat în tot cursul anului 2006. Cu această ocazie, a fost selecţionată şi pelicula românească „Canton", în regia lui Constantin Popescu, prezent la Lisabona cu ocazia proiecţiei peliculei şi a unei mese rotunde cu cineaşti şi cinefili portughezi.

Amintim că Moartea Domnului Lăzărescu a obţinut Menţiunea de Onoare a Marelui Premiu al Oraşului Lisabona în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului Independent intitulat IndieLisboa, desfăşurat în capitala Portugaliei în perioada 20-30 aprilie 2006. Prezenţa filmului în palmaresul competiţiei a fost semnalată în mai multe rânduri în cadrul presei centrale portugheze (Publico, Diario de Noticias). De asemenea, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului IndieLisboa 2007, desfăşurat în capitala Portugaliei în perioada 19-29 aprilie a.c., filmul regizorului român Radu Jude Lampa cu căciulă (The tube with a hat) a obţinut Marele Premiu la secţiunea Internaţională pentru scurt-metraje.


Institutul Cultural Român - Lisabona