Primăvara jazzului la Berlin

Institutul Cultural Român din Berlin reia iniţiativa lansată în anii precedenţi de a prezenta pe teritoriul Germaniei o serie de proiecte de jazz contemporan reunite sub cupola unor importanți muzicieni români ai genului. Seria se deschide cu turneul duo-ului Lucian Ban şi Mat Maneri, „Transylvanian Concert", care are  loc între 1 şi 5 mai 2016 în patru oraşe germane: Münster, Köln, Bonn şi Wuppertal.

Albumul „Transylvanain Concert", apărut în anul 2013, s-a bucurat de aprecierile presei din lumea întreagă, câştigand mai multe premii: Cel Mai Bun Album al Anului din partea All About Jazz USA, Cuadernos de Jazz Spain şi articole elogioase în presă: The New York Times, The Guardian, Jazz Times, L.A. Weekly, etc. Pe lânga piesele de pe album, turneul va include în premieră o serie de piese ce urmează a fi incluse pe următorul album.

În cadrul turneului german, celor doi li se va alătura şi Albrecht Maurer, compozitor şi violinist german, cu care cei doi au mai colaborat în prealabil, lansând ca trio CD-ul „Fantasm" și având în această formulă o serie de concerte în Europa şi SUA.

Tot în luna mai, va fi prezent la Berlin pentru două concerte trio-ul Sorin Zlat. Primul dintre acestea va avea loc pe 13 mai în deschiderea celei de-a treia ediții a festivalului berlinez „My Unique Jazzfestival", organizat de clusterul EUNIC, iar cel de-al doilea va fi găzduit pe 14 mai de clubul Zig Zag, unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire pentru iubitorii de jazz, blues și world music.

Festivalul „My Unique Jazzfestival" va prezenta bogăţia jazzului european cu numeroasele sale origini și dialecte. 13 institute culturale europene, membre ale clusterului EUNIC Berlin, susțin participarea a numeroși muzicieni de renume din 14 țări europene, care vor interpreta atât compoziţii proprii, cât şi piese cunoscute din ţara lor sau din repertoriul internațional de jazz. Nici improvizația și interacțiunea spontană pe scena Kunstfabrik Schlot nu vor lipsi în cele nouă zile de festival.

Sorin Zlat Trio a luat ființă în toamna anului 2008, avându-i în componență pe Sorin Zlat-pian, Razvan Cojanu-contrabas, Laurențiu Ștefan-tobe, cel din urmă fiind ulterior înlocuit de Claudiu Purcărin. Stilul pe care îl abordează trio-ul este de cool jazz, latin, post-bop, clasic. Prin această fuziune de stiluri, trupa „Sorin Zlat Trio" a câștigat recunoașterea pe scena jazz-ului din România și din străinătate, bucurându-se de numeroase concerte la diverse festivaluri de jazz din țară, dar și de peste hotare (Elveția,S.U.A,Spania, Israel, Belgia, Turcia, Franța, Italia, Anglia,Olanda).

Seria de proiecte va continua şi în luna iunie, cu turneul trio-ului Arifa (Alex Simu, Sjahin During şi Franz von Chossy), la Berlin în data de 21 iunie în cadrul Fête de la Musique şi la Heidelberg în data de 24 iunie în cadrul Tandem Jazz Nights.