Primăvara Francofoniei la Istanbul

În dorința de a celebra Francofonia, într-un context internațional special pe care îl traversăm, ICR ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul se alătură partenerilor francofoni, care timp de trei luni, până la mijlocul lunii iunie 2021, vor organiza evenimente online sub genericul Primăvara Francofoniei  în Turcia.

Astfel, ICR ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul lansează trei evenimente literare, trei filme înregistrate cu lecturi în limba franceză din cărțile de literatură pentru copii ale unor autori români contemporani cu participarea unor cadre didactice din mediul universitar, actori sau foști studenți ai universităților francofone din Istanbul.

Înregistrările audio-video vor fi postate pe pagina de facebook și pe canalul youtube al Institutului.

Autorii români contemporani care au răspuns afirmativ inițiativei noastre sunt: Simona Epure, Claudia Groza și Andreea Iatagan.

Simona Epure este absolventă a Facultăţii de Drept şi a început să publice cărţi pentru copii în anul 2014. Cărţile ei sunt jucăuşe şi amuzante, de la rime vesele şi poezii, pȃnă la poveşti în versuri. Prin texetele sale, îi îndeamnă pe cei mici să exploreze, să descopere natura, să se amuze, să mănȃnce sănătos, dar mai ales să se joace. Afară, în aer liber şi cu mult curaj, pentru că numai aşa vor rămȃne cu amintiri preţioase.

Cărţi editate: Greta în bucătărie. Reţete în versete” (2014); ”Greta şi reţetele ei” (2015); ”Greta şi ora de sănătate” (2015); ”Coşul cu pisici” (2015); ”Nişte mâţe aiurite” (2016);  ”Literele vesele” (2016);  ”Caruselul numerelor” (2016);  ”Povestea celor trei vrăjitoare toante” (2016);  ”Sofia şi pisoiul Miau” (2016);  ”O căsuţă cu de toate” (2016);  ”Ȋntrebările DE CE?” (2017) ;  “Cuvintele magice” (2018) ;  “Ghici, ghici ce-i aici?” (2018);  “Urecheatul saşiu şi lupul sur(2019); “Alfabetul meseriilor” (2019); “Ce surpriză!” (2019); “Ȋntâmplări cu trei pisici Miau, Miorlau şi Miaunici” (2019) ; “Ghici, ce e în depărtare?” (2020).

Claudia Groza s-a născut în mai 1977. A fost profesor de biologie, dar pasiunea pentru literatură și magia literaturii pentru copii au condus-o către scriitură. Astfel că până în prezent a publicat numeroase cărți destinate copiilor.

Iar printre acestea, reținem: ”Așteptând Crăciunul”; ”Avionul Năzdrăvan”; ”Balonul călător și prietenii săi”; ”Călătoria iepuraşului Ronţ”; ”Bubu în lumea bebelușilor”; ”Dorințe călătoare în trei povestitoare”; ”Ghidul de scriere creativă pentru micuții scriitori”; ”Întâmplările detectivului Curios”; ”Jurnal și lecții de viață”; ”Noile aventuri ale detectivului Curios”; ”Povești cu Ina și Rareș”; ”Povești cu îngeri”; ”Povești Iscusite pentru Minţi Strălucite”; ”Rilă Iepurilă și Ouăle Vesele”; ”Să descoperim lumea cu Detectivul Curios”; ”Tobias, elefantelul colorat”; ”Tolba cu povești.  

Din 2011 a demarat proiectul Povești personalizate, iar de anul trecut, susține cursuri online de „Terapie prin scris” și în curând „Terapie prin lectură”. www.claudiagrozalazar.ro

Andreea Iatagan este jurnalist de peste 20 de ani. A scris pentru mai multe ziare și reviste, iar acum lucrează în televiziunea publică, ca editor al jurnalelor de știri.

De când a devenit mamă, Andreea Iatagan, îi citește întruna povești fetiței sale. A rămas îndrăgostită de cărțile pentru copii chiar și după ce Sofia a crescut și a început să citească singură.

Fetița ei a încurajat-o să scrie povești. Așa s-a născut seria de aventuri ale libelulei Carla, în care te întâlnești cu bondărițe înțelepte, spiriduși plini de surprize și iepuri înțelepți. Cele trei cărți din serie sunt: ”Ploaia Curcubeu”, ”Spiridușii Luminii” și ”Iepurele Înțelept și Secretul Poveștilor”. O nouă poveste este acum în curs de apariție: ”Miko, vulpița friguroasă”.

Andreea Iatagan susține ateliere de lectură în școli și grădinițe și se simte cel mai bine printre copii și printre cuvinte. www.andreeaiatagan.ro 

„Povestitorii” turci care vor lectura varianta în limba franceză a poveștilor românești sunt: actrița Ezgi Su Ayak, care va citi Je nai peir de rien semnată de Simona Epure ( 24 aprilie); Dr. Tuba Ayık Akça de la Universitatea Istanbul, care va lectura La vengeance des jouets semnată de Claudia Groza (17 mai); Ömer Akköseoğlu, absolvent al Universității Galatasaray, care va lectura povestea Maître Lièvre et le Secret des histoires scrisă de Andreea Iatagan (12 iunie).

Programul lansat de ICR Istanbul continuă promovarea scriitorilor români contemporani de literatură pentru copii și a operelor acestora traduse în limba franceză, subliniind totodată apartenența României la spațiul și valorile francofone.