Prima reprezentație a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București la Beijing

Institutul Cultural Român susține financiar turneul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, care participă, cu trei reprezentanții, în zilele de 22, 23 și 24 iunie 2018, în calitate de invitat de onoare, la Festivalul Internațional de Teatru organizat de Beijing People’s Art Theatre.

În data de 22 iunie 2018, la Beijing People’s Art Theatre, aplauzele furtunoase și ovațiile publicului de la Beijing au încercat să le mulțumească artiștilor talentați ai Teatrului Național „I. L. Caragiale“ din București, care l-a introdus în lumea mirifică a artei teatrale și în povestea celebrei piese „Furtuna” de W. Shakespeare.

Spectacolul multipremiat cu succese internaționale semnificative „Furtuna”, într-o montare mai mult decât uluitoare în care regizorul Alexander Morfov îmbină nuanțele clasice cu cele moderne, umorul cu emoția, a impresionat publicul din Beijing care l-a urmărit fascinat timp de trei ore.

Renumitul actor Ion Caramitru în rolul Prospero a oferit publicului un joc actoricesc de mare forță și sensibilitate. Împreună cu ceilalți actori, Crina Semciuc (Miranda), Istvan Teglas (Ariel), Mihai Călin (Caliban), Cirpian Necula (Ferdinand), Andrei Finți (Alonso), Ioan Andrei Ionescu (Antonio), Gavril Pătru (Sebastian), Vitalie Bichir (Gonzalo), Mihai Calotă (Trinculo), Marcelo-S Cobzariu (Stephano), Alexandra Poiană (Nimfa), Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Ionuț Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, vor rămâne cu siguranță în memoria de o viață a spectatorilor din Beijing.

Printre spectatori menționăm prezența președintelui, directorilor și actorilor din cadrul Beijing People’s Art Theatre, a domnului Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing împreună cu întreaga echipă a reprezentanței de la Beijing, a doamnei Felicia Gherman și a domnului Dan Tomozei, redactori ai secției de limba română din cadrul Radio China Internațional, români rezidenți în China. De asemenea, menționăm presa locală de uz cotidian și de specialitate.

Sunt așteptați în continuare la celelalte două reprezentanții românologi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China – România, reprezentanți ai Ministerului Culturii din China, artiști chinezi și mulți alții.

Spectacolele se derulează cu casa închisă și remarcăm prezența în majoritatea covârșitoare a tinerilor.

„Furtuna”, este un basm despre un duce detronat, devenit magicianul Prospero, și despre fiica lui, Miranda. O comedie a iluziilor, feerie, un text despre putere și răzbunare, Furtuna este, mai presus de orice interpretare, o piesă despre puterea demiurgică a artei și imaginației. Știința lui Prospero depășește legile oamenilor, controlează natura, stăpânește duhuri și provoacă iubirea.

Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București este o instituție - reper pentru cultura românească, un adevărat brand cultural naţional fiind totodată unul din principalii generatori de imagine a României. Numeroase generaţii de actori străluciţi s-au format și au evoluat pe scena Naţionalului. Cu o medie de 50 reprezentaţii şi în jur de 20.000 de spectatori pe lună, având un nucleu al publicului fidel de peste 170.000 de persoane anual, Naţionalul bucureștean este, de departe, cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.

Beijing People’s Art Theatre este o companie de teatru, care a fost fondată în anul 1952 de către dramaturgul Cao Yu. De la înființarea sa, compania a realizat peste 300 de drame de diferite stiluri, de la teme clasice chineze până la adaptări ale lui Moliere.