Prezentarea volumului „Dora d’Istria. O privire feminină asupra secolului al XIX-lea” de Roberta Fidanzia

Prezentarea volumului Dora dIstria O privire feminina asupra secolului al XIX-lea de Roberta Fidanzia

În data de 13 septembrie 2018, de la orele 18.00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, în sala „Marian Papahagi”, prezentarea cărţii „Dora d’Istria. Uno sguardo femminile sull’Ottocento”, de Roberta Fidanzia (Aracne 2013; Drengo 2018), tradusă, prefaţată şi înzestrată cu note de subsol de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu. La eveniment vor participa, alături de scriitoare, prof. univ. dr. Viorica Bălteanu şi editorul şi profesorul Angelo Gambella.

Volumul„Dora d’Istria. Uno sguardo femminile sull’Ottocento”, o premieră în Italia, recent tradus în limba română de Viorica Bălteanu, oferă o panoramă a operei Elenei Ghica evidenţiind elementele principale ale gândirii acesteia bazate pe elemente creştine şi legăturile operei ei cu literatura europeană a secolului al XIX-lea. Lucrarea conţine fragmente importante despre educaţia şi rolul social al femeilor în secolul amintit.

Principesa Elena Ghica (alias Dora d’Istria) scriitoare, pictoriţă, compozitoare, feministă, poliglotă, un om de o inteligenţă remarcabilă este un caz literar unic în secolul romantic.

Copil minune (vorbea nouă limbi străine, în adolescenţă traduce „Iliada”) Elena avea o cultură enciclopedică, acumulată în studiile efectuate la Dresda, Viena, Veneţia şi Berlin în domeniile: literatură, etnografie şi folclor, geografie, istorie, sociologie, politică şi artă. A publicat de-a lungul vieţii studii de etnografie, istorie şi folclor balcanic în şase limbi: franceză, italiană, greacă, rusă, germană şi engleză.

În preajma revoluţiei de la 1848 a fost o ferventă apărătoare a ideilor politice liberale. A militat constant pentru drepturile femeii. Cunoscuta sa lucrare „Despre femei de o femeie” (1869) susţine egalitatea în drepturi între femei şi bărbaţi. Prin prezentarea situaţiei materiale şi sociale a femeilor din ţările romanice şi germanice. Cu aceeaşi tematică, tratatul „Les femmes en Orient”, apărut în 1859, familiarizează cititorul occidental cu lumea femeilor din Orient, o zonă foarte puţin cunoscută la acea vreme.

Dora D`Istria a călătorit foarte mult şi a avut o viaţă aventuroasă: este una din primele alpiniste, practica tirul şi călăria şi mânuia cu îndemânare armele. A murit la Florenţa, unde a locuit vreme de peste 30 de ani, şi donat cu generozitate averea sa unui sanatoriu pentru surdomuţi din Florenţa, spitalului Pantelimon şi primăriei oraşului Bucureşti.

Pentru detalii:

Tel. +39 0415242309

E-mail: istiorga@tin.it

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA