Premiul Juriului Internațional, acordat de Institutul Cultural Român în cadrul Festivalului One World Romania

Festivalul One World Romania revine în 2022 cu peste 60 de filme de lungmetraj, mediumetraje și scurtmetraje internaționale, majoritatea în premieră națională. Dintre acestea, cele mai incitante 11 filme vor intra în competiția festivalului, în cadrul căreia Institutul Cultural Român, în calitate de partener al evenimentului, va acorda Premiul Juriului Internațional. Proiecțiile vor avea loc în două etape: fizic, între 13-23 mai, în București, la Cinema Elvire Popesco, ARCUB, Cinemateca Eforie și alte locații indoor și outdoor din capitală, și online, în toată țara, între 23-31 mai.

Tema principală aduce în prim-plan interacțiunea dintre om și mediu, fie el natural sau construit, și abordează holistic noțiunea de „ecologie”, atât din perspectiva individului, cât și a mediului în care trăim.Selecția de filme OWR#15 surprinde la scară mică complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg. Selecția a fost făcută atent de o echipă artistică, formată din: Andreea Chiper - critic de film și regizor, Victor Morozov - critic de film, Anca Păunescu - selecționer festivaluri europene, Liri Chapelan - critic de film, Sorana Stănescu - jurnalist DOR, Vlad Petri - regizor, Monica Stan - director artistic.

Mai multe detalii despre secțiuni, veți găsi la: https://festival-oneworld.ro/l/ro/sectiuni/

Filmele competiției se angajează într-un dialog complex cu diverse subiecte legate de drepturile omului și de aceea sunt răspândite în aproape toate secțiunile ediției. Ele aparțin unor cineaști aflați la începutul carierei, care ne-au fermecat cu viziunile lor proaspete și pline de curaj, ce împing limitele genului documentar către un necunoscut plin de promisiune.

Competiția 2022 a festivalului cuprinde 11 dintre cele mai provocatoare filme ale selecției, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din adolescenți din toată țara. Institutul Cultural Român, în calitate de partener, va acorda Premiul Juriului Internațional One World Romania.

Mai multe detalii despre competiția internațională veți găsi la: https://festivaloneworld.ro/l/ro/sectiuni/162/competiia-internaional/