Precizare: misiunea Festivalului Filmului European în România și implicarea Institutului Cultural Român

Misiunea asumată a Festivalului Filmului European în România, ajuns în 2020 la cea de-a 24-a ediție, este aceea de a promova cinematografia românească în context european. Din cauza instituirii stării de urgență, anul acesta FFE nu s-a putut organiza dar, prin directorul artistic desemnat, Andrei Tănăsecu (recent numit în poziția de consultant film în echipa Giornate degli Autori, Veneția), Festivalul Filmului European a invitat o serie de regizori români să realizeze filme în contextul autoizolării impuse de criza sanitară.

Invitația trimisă către cineaștii români a pornit ca un gest simbolic de sprijin într-o perioadă incertă pentru întreaga industrie cinematografică. Răspunsul pozitiv al celor 21 de regizori, care au acceptat să participe și să împărtășească publicului viziunile lor artistice referitoare la perioada pandemiei, ne-a încurajat și ne-a confirmat necesitatea de a sprijini arta cinematografică. Festivalul a adresat o invitație la creație, fără intenția de a limita și a constrânge autorii în alegerea temei, duratei sau formei producțiilor. A rezultat o selecție diversă, care include 18 producții (animație, ficțiune, documentar, eseu), realizate de mai multe generații de regizori (consacrați și debutanți), selecțiereunită sub titlul „Cinem@casa”.

În cadrul Festivalului, va avea loc o primă dezbatere online pe 11 iunie, de la ora 19:00, în care vor fi invitați autorii filmelor prezentate pe platforma FFE, în perioada 8-11 iunie. Dezbaterea va fi moderată de criticul de film Victor Morozov, în prezența directorului artistic Andrei Tănăsescu, oferind un cadru adecvat de dezbatere a filmelor.

Respectăm libertatea de expresie artistică a participanților la acest proiect, fiind de la sine înțeles că opiniile exprimate de aceștia nu reprezintă poziții ale ICR și nici poziții asumate de ICR, care are doar calitatea de organizator.

Biroul de Comunicare