„Povara hârtiei”: expoziție semnată de Johanna Kovács, la ICR Budapesta

Expoziția „Povara hârtiei”, a artistei de origine română Johanna Kovács, reunind 35 de lucrări de diferite dimensiuni, unele de grafică, altele realizate din hârtie, va fi vernisată la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta vineri, 30 iunie 2023, ora 18:00.

Punctul central al graficii și picturilor artistei este corpul uman, care în percepția și reprezentarea artistică este întotdeauna „ceva diferit, simultan suprarealist”. Lucrările sale de grafică redau adesea relații sociale umane, scrise cu cerneală, stilou și pensulă. Ideea de lipsă de speranță, excludere și prejudecată este reflectată în figurile sale asemănătoare unui schelet, în formă de trunchi. Compozițiile sale relatează în mod constant o singură narațiune, spunând povestea de la un desen la altul, cu orice îi stă la îndemână. 

În încercarea continuă de a experimenta cât mai multe tehnici, hârtia joacă un rol esențial în concepția artistică, comportamentul său fiind diferit de la un aditiv la altul.

Johanna Kovács (n. 1951, București) a absolvit Universitatea de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București în 1976, la secția de grafică, cu maeștrii Vasile Kazár și Ion State. S-a mutat în Ungaria în 1977, iar în 1979 a obținut o diplomă postuniversitară în design de carte la Academia de Arte Aplicate din Ungaria, sub îndrumarea lui György Haimann și János Kass. Între 1982 si 1991 a lucrat ca designer de grafică. A predat istoria artei și desen, câțiva dintre elevii ei devenind membri cunoscuți ai scenei artistice internaționale. Începe cariera artistică în 1972 și participă la numeroase expoziții de grup și personale, în țară și peste hotare. Are lucrări păstrate în colecții publice și private: Holocaust Museum Washington (lucrare dăruită la inaugurarea muzeului de președintele maghiar Árpád Göntz); Galeria Națională; Muzeul Ferenczi; Galeria Modernă; Muzeul Literar Petőfi; Muzeul Ciechanoviecz; Muzeul Județean Suhl Schwedt; Autonom Kultur Zenter Weimar, colecţii publice şi private.

Este membră a mai multor asociații artistice din Ungaria: Asociația Artiștilor Plastici și a Artiștilor de Arte Aplicate; Asociația Națională a Artiștilor din Ungaria; Asociația Graficienilor; Asociația Pictorilor; Grupul Materia. Premii si burse: Expoziția anului 1976 (sala Calinderu București); Bursa Derkovics 1979-1982; Premiul orașului Salzburg 1990; Premiul ilustrația anului 1997, București; Premiul Scheiber, 2008; Érd Art Award, 2015, Veszprém County Award, XV. Expoziție Balaton, 2019, Premiul Profesional MAOE, 2019; Festivalul Patak, Szigetszentmiklós, premiul 1, 2021; premiul MAOE Professional, 2021.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul ICR Budapesta până la 25 iulie 2023.