„Poeţi români în dialog cu poeţi turci la Istanbul”, dezbatere despre literatura contemporană

O seară literară, sub denumirea generică „Poeţi români în dialog cu poeţi turci la Istanbul”va avea loc miercuri, 4 martie 2020, de la ora 18.00, în cadrul seriei de manifestări dedicate promovării scriitorilor români contemporani în Republica Turcia, organizată de ICR Istanbul.

La eveniment, vor participa poeţii români Cosmin Perţa şi Alexandra Turcu şi poeţii turci Nilay Özer şi Kadir Aydemir. Seara literară va debuta cu o scurtă prezentare a invitaţilor, urmând lecturarea unor poeme, iar la sfârşit, va avea loc o discuţie despre literatura contemporană, română şi turcă.

COSMIN PERŢA este un eseist, poet şi prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Şi-a continuat studiile în literatură la Universitatea din Bucureşti, cu un master în literatura contemporană, obţinând titlul de doctor cu o lucrare despre literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri şi poezie. În 2012 a obţinut premiul „Tânărul prozator al anului”. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 13 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru ţări. În prezent este lector de literatură comparată la Universitatea Hyperion din Bucureşti.

ALEXANDRA TURCU a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind licenţiată în literatură universală şi comparată şi limba şi literatura engleză. A urmat la aceeaşi facultate programul de masterIstoria Imaginilor – Istoria Ideilor, iar în prezent pregăteşte o disertaţie despre conceptul de female gaze, analizat prin prisma noilor materialisme şi a teoriilor afectului. Organizează, împreună cu scriitoarele Elena Vlădăreanu, Corina Sabău şi Cătălina Stanislav, Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, primul eveniment de acest tip din ţară, care îşi propune să promoveze o literatură de multe ori marginalizată în cultura noastră. Traduce poezie şi proză din limba engleză, ultimele proiecte încheiate fiind romanele „Spuneţi-mi zebra”de Azareen Van der Vliet Oloomi(Editura Paralela 45, 2019) şi „Gândeşte-te că nu mai sunt” de Adam Haslett (Editura Paralela 45, 2020). În prezent, lucrează ca editor coordonator la Editura Paralela 45. A debutat în 2015 cu volumul de poezie „celelalte produse” (Editura Charmides). Textele sale au fost traduse în engleză, suedeză şi greacă. Este prezentă în mai multe antologii, cea mai recentă fiind Ανθολογία Νέων Ρουμάνων Ποιητών/ Antologia Tinerilor Poeţi Români (Editura Vakxikon, 2019).

NILAY ÖZER este absolventă a facultăţii de literatură turcă din cadrul Universităţii Bilkent Istanbul, iar în anul 2013 obţine titlul de doctor în filologie. Începând cu anul 1995 publică poezii, eseuri, articole şi uneori proză în diferite reviste literare. A publicat trei volume de poezii: „Zamana Dağılan Nar”/ „Rodia dispersată în timp”(1999), „Ol!..”/ „Fii!...” (2005) şi Korkuluklara „Giysi Yardımı”/ „Sfat vestimentar pentru sperietori de ciori” (2015). Poeziile sale au fost traduse în germană, engleză, franceză, persană şi kurdă.

KADIR AYDEMIR este membru al Centrului P.E.N. Turcia şi al Uniunii Scriitorilor din Turcia. Între anii 1997 – 2003 a editat unsprezece numere ale revistei literare „Başka Şiir”/ „O altă poezie”. În anul 2000 a fondat pagina web de literatură Yitik Ülke (www.yitikulke.com) pe care o editează de şaisprezece ani. Volumele de poezii publicate sunt: „Dikenler Sarayı”/ „Seraiul spinilor” (2003), „Rüzgârla Saklı” / „Ascuns în vânt” (2007), „Soğuk Yazgı” / „Soartă rece” (2014). A înfiinţat editura Yitik Ülke, iar poemele sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, armeană, azeră, bulgară, japoneză, rusă, uigură şi română.