„Poeți ai lumii: Niculina Oprea și Özkan Mert”, la ICR Istanbul

Sâmbătă, 28 aprilie 2018, sediul ICR Istanbul a fost scăldat în vers, pentru aproape patru ore. Limba nu a fost o barieră pentru iubitorii poeziei de pe ambele meleaguri – România a avut-o ca reprezentantă pe Niculina Oprea, iar din Turcia au fost prezenți o serie de scriitori importanți ai momentului din sfera poeziei, în frunte cu Özkan Mert, unul dintre cei mai apreciați oameni de litere la ora actuală,fiind considerat piatra de temelie a poeziei turce moderne (http://www.ozkanmert.com/). Motivul prezenței la Istanbul a poetei Niculina Oprea l-a constituit, în principal, decernarea Premiilor Internaționale „Özkan Mert”, o premieră absolută pentru România, Niculina Oprea fiind primul poet român distins cu acest premiu (30 aprilie 2018, de la ora 14:00, în incinta clădirii istorice a Camerei Arhitecților - Mimarlar Odası Taş Bina din Izmit/ Kocaeli - ceremonia de premiere a laureaților, iar poeta româncă Niculina Oprea a fost distinsă cu Premiul pentru Poezie „Özkan Mert” pentru merite deosebite în promovarea literaturii celor două țări).

De aceea, a fost organizată la ICR Istanbul, înaintea ceremoniei de premiere, dezbaterea „Poeți ai lumii: Niculina Oprea și Özkan Mert”, cu lecturi publice din creațiile celor doi poeți, precum și discuții literare, care au dus la adevărate confesiuni, pline de emoție, despre modul în care poeții sunt inspirați în scrierile lor. O onoare și, în acelasși timp, o recunoaștere pentru Niculina Oprea, mai ales că din comitetul de selecție au făcut parte următorii membrii: Numan Gülşah - președintele Societății Academice Nicomedia și reprezentantul Fundației Çekul, Dilek Alp - președintele Asociației de Prietenie Turco-Ungară Thököly İmre & Zrínyi Ilona, prof. dr. Medine Sivri - președintele departamentului de Literatură Comparată din cadrul Facultății de Arte și Științe, Universitatea Osmangazi din Eskişehir, turcologul și teatrologul Havva Aktaş, Vedat Akdamar - întemeietorul și directorul editurii Artshop, Yusuf Ünel - deținătorul ziarului Türkiye Okuyor și prof. asociat Oğuz Baykara - președintele secției de traductologie a Universității Boğaziçi/ Bosfor.

Principalul scop al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a fost de la bun început lărgirea perspectivei poporului turc asupra culturii române. Premiul, acordat în premieră unui poet român care desfiinţează graniţe şi creează prin munca sa o apropiere între culturi, facilitând astfel comunicarea între diferite forme de expresie culturală, cu rolul de a construi un pod între cele două ţări.

La dezbarea din sediul ICR Istanbul, care anunța premiile, au fost prezenți zeci de iubitori ai literei puse în vers, majoritatea turci, scriitori, oameni de presă și elevi ai cursurilor de limbă și literatură română, organizate de ICR Istanbul. Cu toții au asitat cu emoție, la un adevărat act de cultură, au ascultat în liniște versurile celor mai în vogă poeți contemporani turci, poezii ale Niculinei Oprea, și au putut vedea cea mai recentă copertă a unui volum semnat de poeta din România.

Niculina Oprea este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Scriitorilor din București – Secţia Poezie și membru de onoare al PEN Club Central Turcia. Printre cărțile de poezie publicate de autoare amintim: În apele Akheronului,1994, Editura Vlad & Vlad, Craiova; Trecerea, 1996, Editura Vlad & Vlad, Craiova; Sub tirania tăcerii, 2000, Editura Sitech, Craiova; Litanii la marginea memoriei, 2002, Editura MJM, Craiova; Aproape negru, 2004, Editura Muzeul Literaturii Române, București; ... la vară, tot tu vei fi aceea, 2004, Asociația Scriitorilor București; Viețile noastre şi vieţile altora, 2008, Editura Brumar, Timișoara; Neredeyse Siyah, (traducerea în limba turcă a volumului Aproape negru, traducător Ayten Mutlu), Editura Art Shop, Istanbul, 2011; Bizim yaşamlarımız ve onların yaşamları, (traducerea în limba turcă a volumului Vieţile noastre şi vieţile altora, traducător Mesut Şenol), Editura Art Shop, Istanbul, 2013. Niculina Oprea a publicat traduceri din lirica turcă: Înserare pe Bosfor. Antologie de poezie contemporană turcă, Editura Tracus Arte, 2015; Strada care caută marea, poezie de Hilal Karahan, Editura Tracus Arte, 2014; Iniţiatoarea, nuvele de Mustafa Balel, (în colaborare cu Florin Logreştenu), Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2014; Ochii Istanbulului, de Ayten Mutlu, Editura Ramuri, 2012; Eufratul, taina destinului meu, de Sherko Bekas, Editura Ars Longa, Iași 2011.

Özkan Mert a devenit unul dintre poeții protestatari turci ai anilor '60, urmare a volumului de poezii "Kuracağız Her Șeyi Yeniden" ("Noi vom restabili totul", 1969), care a fost interzisă imediat după publicare. Ulterior, s-a mutat în Suedia și a început să studieze arta cinematografică și teatrul. Stilul său poetic constă într-un echilibru între melancolie și cinism. Dintre volumele sale de poezii amintim: Kırlangıçlar Kırlangıçlar / Rândunici, rândunici (1978), İște Hayat, İste Ölüm ve Tarih / Here's Life, Here are Death and History (1981), Allah ve Tango / Dumnezeu și Tango (1990), Mozart ve Akdeniz / Mozart și Marea Mediterană (1992), Bir Irmakla Düello Ediyorum/ Duelul cu un râu (1995), Kentlerin Senfonisi / O simfonie a orașelor (2000), Gelincikya/ Land of Poppies (2006) și Yeryüzü Șarkıları / Cântecele pământului (Poeme alese, 2008). Poeziile sale sunt adaptate pentru teatru, iar piesele sale sunt montate pe scene internaționale.

Ceremonia de acordare a Premiilor Internaționale Özkan Mert a ajuns astfel la cea de-a patra ediție, în orașele Izmit și Istanbul. Evenimentul a fost organizat de Societatea Academică Nicomedia / Niocomedia Akademi Derneği în parteneriat cu Fundația Çekul, filiala Kocaeli.