Philippe Graffin & Claire Desert @ ICR Londr

       

Fotografii de Marco Borggreve si Vincent Garnier.

Societatea Enescu din Londra i-a invitat pe binecunoscutii muzicieni Philippe Graffin (vioara) si Claire Desert (pian) sa sustina un recital in cadrul seriei de concerte organizate la ICR Londra .

Program: R. Schumann: Sonata in D minor M. Ravel: Sonata in G major M. Ravel: Tzigane G. Enescu: Impressions d'Enfance Op 20 F. Schubert: Fantaisie in C D934

Stilul distinct si concertele extraordinare sustinute pana acum l-au plasat pe Philippe Graffin printre cei mai apreciati violonisti francezi. A studiat cu Joseph Gingold si Philipp Hirschhorn. Revista Gramophone a scris despre el ca este artistul care "intelege cel mai bine repertoriul francez", in timp ce interpretarile originale din repertoriul clasic si contemporan universal au fost apreciate deopotriva de publicul si critica de specialitate internationale. Philippe a sustinut concerte cu muzicieni renumiti precum Lord Menuhin, M.Rostropovich, Martha Argerich, S.Commisiona, Jean-Yves Thibaudet. A cantat, totodata, cu violoncelistii Gary Hoffman si Truls Mork, pianistii Pascal Devoyon, Stephen Kovacevich, Claire Désert, Olli Mustonen si Chilingirian Quartet. A concertat in Europa cu orchestre prestigioase precum Royal Philharmonic, The Philharmonia, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hague's Residentie Orkest, Gothenburg Symphony, Czech Philharmonic si Netherlands Radio Symphony Orchestra. In 2005, a interpretat Concertul Coleridge-Taylor pentru vioara la BBC Proms, iar anul acesta va concerta la Festivalul Three Choirs Concertul Elgar pentru vioara cu Philharmonia Orchestra, dirijor Sir Roger Norrington, pentru a marca centenarul premierei piesei lui Elgar. Philippe Graffin este fondatorul si directorul artistic al Festivalului International de muzica de camera Consonances din St Nazaire, Franta, si participa regulat la festivaluri de muzica de camera de renume din Europa si Statele Unite. Philippe are numeroase inregistrari cu case de productie celebre precum Hyperion, Avie Records, ASV, Onyx Classics si Dutton Vocalion. In 2010, Philipe va concerta la Filarmonica din Johannesburg, in Norvegia, Portugalia, in Leeds cu Orchestra Opera North si la Festivalul d'Alba in Italia. Va inregistra, totodata, cu BBC National Orchestra of Wales pentru colectia Romantic Violin de la Hyperion. Philippe Graffin canta la o vioara Domenico Busano, fabricata in Venetia in 1730. In prezent, este artist in rezidenta la Colegiul Stony Brook la Universitatea din New York.

Claire Désert a intrat la Conservatorul National Superior de Muzica de la Paris la varsta de 14 ani si a castigat premiul I pentru pian si muzica de camera la clasa profesorilor Ventislav Yankoff si Jean Hubeau. A castigat bursa Guvernului francez si a studiat la Conservatorul Chaikovsky din Moscova la clasa lui Yevgeni Malinin. Dupa ce a revenit la Paris, a urmat un curs postuniversitar de muzica de camera cu Roland Pidoux. Dupa ce a castigat o serie de premii la Competitia Senigallia din Italia in 1986 si la Competitia Santander din Spania in 1987, a sustinut numeroase concerte in Europa, America de Nord si Japonia. Claire a participat la festivaluri prestigioase si a concertat cu orchestre mari precum Orchestre de Paris, Orchestre National d'Ile de France, Ensemble Orchestral de Paris, New Japan Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Québec. Pianista este, totodata, membru al Quartetului Kandinsky, care a castigat premii la competitii internationale in Florenta si Melbourne si care concerteaza regulat in Franta si in strainatate. Claire Désert a inregistrat pentru Aria Music, Mirare, Virgin, Naïve.

Societatea Enescu a fost infiintata de catre Institutul Cultural Roman Londra in 2007 si este sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei.

Stagiunea de concerte a Societatii Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni remarcabili, care interpreteaza lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acorda Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

Cand: Joi, 4 februarie 2010, 7-9 pm;

Unde: Institutul Cultural Roman, Londra

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.

Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk

Persoanele care ajung dupa ora inceperii concertului vor putea intra in sala la pauza.