Pécs 2010 - Tvrtko Vujity, ambasador al Capitalei Culturale Europene, lansează „Călătorii în infern” la sediul ICR Budapesta

Joi, 15 aprilie 2010, de la ora 19.00, ICR Budapesta găzduieşte la sediul său lansarea în limba română a volumului de reportaje „Călătorii în infern", semnat de Tvrtko Vujity, o celebritate a jurnalismului din Ungaria şi „ambasador oficial" al programului „Pecs Capitală Culturală Europeană 2010". Volumul de reportaje a fost publicat de Editura Curtea Veche si reprezintă o antologie selectată din cele 9 cărţi ale jurnalistului. Cartea îi este dedicată lui Petre Cozma, tatăl handbalistului român Marian Cozma ucis la Veszprem, pe care jurnalistul maghiar îl consideră "eroul său".

La fel de cunoscut pentru reportajele sale televizate, Tvrtko Vujity va prezenta un reportaj tv despre crimele din Somalia, iar după prezentarea cărţii de câtre Brînduşa Armanca, publicul va fi invitat la o dezbatere despre „expediţiile lui Tvrtko Vujity", cu date şi informaţii legate de „cazul Marian Cozma" de care s-a ocupat îndeaproape.

„Călătorii în infern" este un volum compus din 7 reportaje care explorează situaţii politice, sociale şi în primul rând umane, documentate în zonele fierbinţi ale globului, din dorinţa de a purta mărturia „infernului": „Cernobîl. Călătorie în infern", „Femeia-câine", „Coreea de Nord. Drum în Raiul Comunist", „Omul fără faţă", „Sahara", „Un prizonier de război se întoarce acasă" şi „Pakistan. Copiii care mănâncă gunoi".

TVRTKO VUJITY s-a născut în 1972, în oraşul Pécs din sud-vestul Ungariei. Mama sa a fost profesoară, iar tatăl miner. După absolvirea liceului în oraşul natal, a studiat jurnalistica în Statele Unite, la Secţia de comunicare a Universităţii Miami. A lucrat la diferite cotidiene, la Radiodifuziunea Maghiară şi la Televiziunea Maghiară. Reportajele sale au fost adesea preluate de către posturi internaţionale de televiziune. Filmul despre ultimul prizonier maghiar de război întors acasă din Siberia a fost difuzat, parţial sau integral, în peste 121 de ţări.
Tvrtko Vujity este o prezenţă constantă în cadrul unor conferinţe atât la universităţi din Ungaria, cât şi din străinătate. Pentru reportajele sale, jurnalistul maghiar, ambasador oficial al Ungariei în campania Uniunii Europene împotriva discriminării (2003-2007) şi a fost răsplătit cu numeroase premii .