Participare românească la workshop-ul „Provocările contemporane ale activităţilor artistice”

Joi, 3 mai 2018 - Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr Stockholm

ICR Stockholm sprijină participarea artistei și curatoarei Livia Pancu la workshopul : „Provocările contemporane ale activităţilor artistice”, ce are loc pe 3 mai 2018, la Stockholm. Proiectul aduce în discuție vulnerabilitățile spațiului cultural în fața schimbărilor și realitătilor lumii contemporane.

Într-un peisaj politic schimbător și cu provocările existente în prezent, activitățile artistice sunt deosebit de vulnerabile, pe de o parte prin amenințări pronunțate de violență și pe de altă parte prin reducerea considerabilă a sprijinului cultural public. Ce se întâmplă dacă harta culturală este redesenată și sprijinul pe care se bazează în mod tradițional organizațiile artistice este retras brusc din motive ideologice? Care este abordarea altor actori culturali și a societății civile în general într-un asemenea scenariu? Cum pot artiștii lucra proactiv într-o rețea mai vastă în care să adune mai multe cunoștințe spre a forma noi strategii pentru a-și continua activitatea sub convingerea că arta se adresează tuturor? Rețeaua artistică AOOO (Arts Organizations Out of Office) reunește artiști și organizații conduse în mod independent de către artiștii ce lucreză cu arta contemporană în spațiul nordic. Prin schimburile de experiență și cunoștințe pe care le facilitază, rețeaua dorește să găsească noi strategii de organizare și să acționeze proactiv împotriva provocărilor abstracte și concrete pe care le întâmpină activitățile artistice. În prima întâlnire a rețelei artistice Arts Organizations Out of Office, împreună cu lectorii invitați, sunt explorate provocările contemporane într-un context nordic și european, precum și modul în care politica culturală publică influențează spațiul și expresia artei.

Programul evenimentului este următorul : 13:00- Introducere / 13:15 - Igor Stokfiszewski, Krytyka Polityczna / 14:00 - Calle Nathanson, Folkes hus & Parker / 15:30- Livia Pancu, tranzit.ro / 16:30 Performance IDA (Institute for Decolonization of Art) / 17:00 Sesiune de discuții, întrebări și răspunsuri.

Livia Pancu (născută în 1980) este o curatoare din Iași. Începând cu anul 2005 a devenit membră a asociației Vector și, din 2011 până în 2012, a fost directoarea acesteia.În prezent ea este co-directoarea asociației tranzit.ro, asociație care face parte din rețeaua internațională tranzit.org . A absolvit masterul organizat de către departamentul de curatorie al artei contemporane din cadrul Royal College of Art. Cercetarea sa este bazată pe întelegerea diferitelor mecanisme interne proprii organizațiilor de artă contemporană, aflate în orașe care nu sunt capitale guvernamentale sau financiare. În prezent este preocupată de felul în care poate fi transmisă sau dizolvată moștenirea instituțională.