Participare românească la MONSTRA - Festivalul de animație de la Lisabona

Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona Participare romaneasca la MONSTRA - Festivalul de animatie de la Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține prezența regizorilor Vlad Ilicevici, Radu Pop și Tudor Om în cadrul celei de-a XXIII-a ediţie a MONSTRA – Festivalul de animație de la Lisabona, cel mai important festival de gen din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Festivalul va avea loc în perioada 7-17 martie 2024, la Cinematograful São Jorge din Lisabona și în alte câteva spații din oraș.

În cadrul secțiunii Terroranim, scurtmetrajul The boy and the crow, r.: Tudor Om (România 2023, 3 min.) va fi proiectat în data de 11 martie, la Cinematograful São Jorge, iar în cadrul Competiției Curtas, scurtmetrajul Suruaika, r.: Vlad Ilicevici, Radu Pop (România 2022, 9 min.) va avea proiecția în data de 12 martie, la ora 19:00, la Cinematograful São Jorge.

The boy and the crow, care a participat la peste 26 de festivaluri, este scris, regizat și produs de Tudor Om. A câștigat mai multe premii, printer care Premiul pentru cea mai bună animație extra-scurta în Belgia, la Night of the Horror Festival și Premiul pentru cel mai bun film Extra Scurt la SESIFF 2023, Seoul, Coreea. Sinopsis: Într-un câmp deschis pe un vânt puternic, vedem o singură sperietoare, un băiat cu o zgârietură pe față și o cioară cu sânge pe cioc. Filmul are o durată de doar trei minute, dar fiecare secundă explodează de activitate, de la iarba care se mișcă și cămașa care se leagănă în vânt, până la înaintarea rapidă a camerei care urmărește o piatră zburătoare, intensificată de obscuritatea mișcării.Prin urmare, o cioară i-a gustat sângele și băiatului îi rămâne o singură alegere: lupta sau fuga. Este o poveste simplă și emoționantă despre un moment foarte specific în timp. Momentul în care te confrunți cu Frica.

Suruaika, un film produs de Worksheep Studio, cu muzica trupei Orkid, a participat la peste 60 de festivaluri din toată lumea, printre care Tampere Film Festlval, Turku AIFF (FI), Bristol Encounters FF, Leeds IFF (UK), Minimalen Short Film Festival (Trondheim, NO), Oslo IFF, Un Poing C’est Court (FR), Cine de Lanzarote (Arrecife, SP), Tehran ISFF (Iran), Cairo Animation Forum (Egipt), TIFF (Clu-Napoca). Filmul a câștigat 15 premii la festivaluri internaționale printre care Premiul Publicului atât în cadrul Animest 2022 dar și la SFN Loutraki Animation Festival 2023, premiul Buzduganul de Aur la Câmpulung Film Fest 2023 și două premii în cadrul TRAme Indipendenti Short Film Festiva, alte două în cadrul Fetivalului Filmul de Piatra (Piatra-Neamț), Premiul Special al Juriului la Alter-Native IFF (Târgu-Mureș) și cel mai recent - Premiul pentru Regie în competiția Horizons a PIAFF - Paris Animation Film Festival (FR). Sinopsis: Kipu este un șofer de lux într-un oraș întunecat, în care străzile sunt pline de mașini și de pisici negre. După ce acesta ucide accidental cu mașina toată familia unui pui de pisică pe nume Suruaika, Kipu o adoptă pe aceasta și face tot ce poate pentru a o proteja. Pe măsură ce dragostea lui Kipu față de Suruaika crește, străzile devin din ce în ce mai pline de pisici negre, victime noi pentru tragedii multe și mici. În același timp, corpul Suruaikăi crește și el, acaparând lumea lui Kipu într-un ritm alarmant. Atunci când Kipu realizează că dimensiunile Suruaikăi devin un pericol pentru amândoi, este deja prea târziu.

Tudor Om este scenarist, regizor, producător și animator. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este co-creatorul serialului TV de lungă durată „Animat Planet Showˮ, regizor și animator pentru o serie de videoclipuri muzicale, reclame și lucrări experimentale. A fost producător executiv și scenarist la scurtmetraje precum Sasha și The Best Customer.

Vlad Ilicevici, scenarist, regizor și producător pentru propriul studio de animație, cu sediul în București, este fondatorul workshopului „Animation Worksheep”, o platformă educațională dedicată animației digitale. Dintre cei 200 de foști „worksheeperi”, peste 100 lucrează în prezent ca animatori sau în domenii legate de animație. Între 2008 și 2018 a fost directorul administrativ al Festivalului internațional de film de animație Animest. Cu ajutorul formatorilor, partenerilor și colaboratorilor cu care a lucrat în ultimii mai bine de 15 ani, și de asemenea, cu ajutorul worksheeperilor, Vlad Ilicevici își dorește să creeze o comunitate solidă de animație în România.Proiecte: ANIMATION WORKSHEEP, inițiator; URBAN DELTA SCAPES, performance multimedia, coordonator. În prezent scrie și cântă basme Rock’n’Roll cu cvartetul Orkid și are în producție împreună cu Radu încă două scurt-metraje de animație, un serial și multe alte proiecte de animație.În plus este profesor asociat la Facultatea de Film a UNATC.

Radu Pop este animator, artist vizual și regizor. Tocmai a terminat un doctorat în Cinematografie și Media la UNATC, după ciclul de licență în Grafică la UNArte și ciclul de master în Film de Animație la UNATC.Face parte din proiectul Animation Worksheep din 2016 și, împreună cu Vlad Ilicevici, au înființat studioul de animație Worksheep Studio.A susținut o serie de ateliere și cursuri de animație digitală, majoritatea în parteneriat cu Animation Worksheep și Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. A oferit consultanță tehnică studenților programului de master în Film de Animație de la UNATC și a participat, în postura de consultant și tehnician, la multiple proiecte CINETic care au utilizat sistemul de motion capture.Proiecte: ANIMATION WORKSHEEP, trainer și assistant trainer, 2016-prezent, 7 ediții; URBAN DELTA SCAPES, performance multimedia, coordonator animație și muzician, iunie 2019: Workshop-uri de animație pentru ANIM’EST, 2017-2018.În afara animației, este foarte interesat de muzică. Este baterist în trupa Orkid, în cadrul căreia cântă la clape și chitară. Este și el profesor asociat la Facultatea de Film din cadrul UNATC.

Vlad Ilicevici și Radu Pop funcționează în tandem, colaborând în ultimii 8 ani la toate activitățile lor profesionale: regie și producție de filme de animație și animație comercială, activitatate didactică (traineri și organizatori ai Animation Worksheep, profesori asociați la Facultatea de Film a UNATC, secția de animație), activitate muzicală (formația Orkid). În prezent lucrează la mai multe proiecte de film de animație și, în paralel, cu Orkid la compoziții de coloană sonoră de film, muzică experimentală și alternativă.

Mai multe informații despre festival: https://monstrafestival.com/pt/