Participare românească la Festivalul Internațional de Film de la Salonic

Festivalul Internațional de Film de la Salonic, organizat sub auspiciile Ministerului Culturii din Grecia, are loc în perioada 3-13 noiembrie 2022, fiind unul dintre cele mai importante festivaluri din regiune. Anual, programul său include retrospective de autor pentru cineaști importanți și evenimente conexe, cum ar fi masterclass-uri, expoziții, concerte live și ateliere.

ICR sprijină participarea la festival a regizorului Paul Negoescu cu filmul Oameni de treabă (Men of deeds), care va fi proiectat în data de 8 noiembrie în cadrul secțiunii International Competition, și a regizorului Mihai Mincan cu filmul Spre nord (To the North), care va fi proiectat în cadrul secțiunii Balkan Survey, în data de 9 noiembrie. La aceeași secțiune va mai participa și filmul Metronom, r: Alexandru Belc. De asemenea, la secțiunea scurtmetraje Balkan Shorts au fost selectate filmele Potemkiniștii, r: Radu Jude, Cum se întinde un nor spre altul (When Clouds Grow Towards Each Other), r: Iulian Daniel Popa și Fragmentări (Fragmentations), r: Miruna Minculescu și Katalin Varga. Toate filmele vor fi subtitrate în limbile greacă și engleză.

În cadrul festivalului vor susține prelegeri despre propria filmografie rezigorii Mihai Mincan, Paul Negoescu și Alexandru Belc.

Mihai Mincan a absolvit Facultatea de Filosofie de la Universitatea Bucureşti, urmată de un master la Universitatea din Poitiers (Franţa). Din 2004, a lucrat ca jurnalist. În 2008, a scris primul său scenariu pentru scurtmetrajul „Palmele”, regizat de George Chiper, selectat la festivaluri ca Locarno (2009), Rotterdam (2010) și Cottbus (2009). A scris şi regizat scurtmetrajul „Alaska” (2014), inclus în „Love bus”, documentarul de lungmetraj „Bondoc”, selectat în competiția oficială a Transilvania International Film Festival, Astra Film Festival, Anonimul IFF și scurtmetrajul „Cometa” (2017), selectat la Gent Film Festival. În prezent, se află în postproducție cu un lungmetraj documentar și cu un scurtmetraj de ficțiune.

Paul Negoescu este preparator universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București - catedra Regie de Film. Director artistic al Festivalului de Film Timishort, membru al Academiei Europene de Film, a fost membru al juriului la diferite festivaluri internaționale (Roma, Cluj-Napoca, Brest), precum și la concursul de scenarii NISI MASA, 2009.