Participare românească la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2019


Ca în fiecare an, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin sprijină participarea românească la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică din întreaga lume. Producţiile româneşti au făcut parte cu succes, în ultimii ani, în mod repetat, din programul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Participarea românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2019:

Perioda: 7-17 februarie 2019.

Forum: „Monştri", r.: Marius Olteanu. Echipa: Ioachim Stroe (producator), Robert Fita (producator), Luchian Ciobanu (director de imagine), Alexandra Alma Ungureanu Stroe (scenograf şi designer costume), Carla Fotea (producător delegat);

Berlinale Talents: Robi Urs (actor), Bogdan Crăciun (producător).

Forum este secțiunea cea mai îndrăzneață a Berlinalei, în cadrul căreia sunt selectate proiecte experimentale şi de avangardă, eseuri, reportaje politice şi peisaje cinematografice încă nedescoperite.

La secțiunea Berlinale Talents, dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectaţi actorul Robi Urs şi producătorul Bogdan Crăciun, care vor participa pe parcursul a şase zile la o serie de masterclasses, workshop-uri, discuții interactive și sesiuni de networking, importante în dezvoltarea lor ca specialişti şi în construirea unei rețele de viitori colaboratori.

Anul trecut au fost selectaţi în cadrul aceluiaşi program: Ioan Antoci (scenarist, regizor), Alina Grigore (scenarist, regizor, actriţă), Flavia Dima (critic de film, jurnalist). La Berlinale Talents există anual în jur de 4.000 de aplicații și 300 de participanți selecționați. Dintre experții Berlinale Talents, invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente, se numără: Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner, Wong Kar-wai sau Meryl Streep.

Catalogul Romanian Films" prezintă, în limba engleză, informaţii şi fişe tehnice despre toate filmele româneşti ce au avut premiera în ultimii doi ani calendaristici, precum şi informaţii despre filmele care urmează să fie lansate în anul urmator sau cele aflate în etapa dezvoltare.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (Berlinale, a 69-a ediție) este al doilea festival ca importanţă şi mărime în Europa, după Festivalul de Film de la Cannes. ICR Berlin a început să sprijine cu succes prezențele românești la festival în 2008, an în care lui Bogdan Mustață i-a fost decernat „Ursul de Aur" pentru scurtmetrajul O zi bună de plajă". În 2010, Florin Șerban a primit „Ursul de Argint“ pentru pelicula Eu când vreau să fluier, fluier". Anul 2013 a adus reprezentanților României „Ursul de Aur" pentru pelicula Poziția copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, anul 2015 - „Ursul de Argint" pentru pelicula Aferim!", în regia lui Radu Jude, anul 2016 „Premiul C.I.C.A.E" pentru pelicula „Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, anul 2017 „Ursul de Argint" acordat Danei Bunescu pentru montajul peliculei Ana, Mon Amour", în regia lui Călin Peter Netzer, iar anul 2018 „Ursul de Aur" pentru pelicula „Touch Me Not / Nu mă atinge-mă", în regia Adinei Pintilie.