Orchestra Română de Tineret la Cluj-Napoca și Viena

Orchestra Romana de Tineret la Cluj-Napoca si Viena

Într-o serie de apariţii internaţionale de înalt nivel, Orchestra Română de Tineret îşi continuă traseul de succes printr-o serie de concerte pe care le va susţine la Cluj-Napoca şi Viena la sfîrşitul lunii octombrie sub bagheta lui Cristian Mandeal în serile de 25, 26 şi 28 octombrie, principalul organizator al evenimentelor fiind Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română,  cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Tinerii muzicieni români vor apărea pentru prima oară în această formulă la Cluj- Napoca, la Auditorium Maximum, în două concerte programate duminică, 25 şi luni, 26 octombrie de la ora 19. Soliştii celor două seri vor fi pianista Olga Scheps în Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor de Rachmaninov şi respectiv violonistul Roman Kim în Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestra în Re major de Paganini, două opusuri spectaculoase care vor atrage fără îndoială pretenţiosul public clujean la întâlnirea cu cei doi tineri solişti şi cu nu mai puţin tinerii membrii ai orchestrei dirijate de Cristian Mandeal. În privinţa repertoriului simfonic, în primul concert Orchestra Română de Tineret va prezenta Rapsodia I de Enescu şi Simfonia a VI-a de Ceaikovski, iar în al doilea Rapsodia spaniolă de Ravel şi aceeaşi superbă simfonie ceaikovskiană în partea a doua.

Concertul de la Viena al Orchestrei Române de Tineret, organizat în colaborare cu Jeunesse Musikalische Jugend Osterreichs va avea loc la Wiener Konzerthaus pe 28 octombrie, de la ora 19.30 şi va avea în program George Enescu – Rapsodia op. 11 nr. 1 în La major, Maurice Ravel  - Rapsodia spaniolă, P.I. Ceaikovski – Simfonia a VI-a op. 74 „Patetica”, fiind susţinut sub bagheta aceluiaşi Cristian Mandeal, cel care le conduce evoluţia tinerilor muzicieni încă de la înfiinţarea orchestrei în 2008, la iniţiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, actualmente manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

Evenimentele sunt organizate de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Institutului Cultural Român, coorganizatori fiind la Cluj-Napoca asociaţia culturală Notes & Ties, iar la Viena Jeunesse Musikalische Jugend Osterreichs, sponsor BRD - Groupe Société Générale, parteneri Fundaţia Prietenii Muzicii “Serafim Antropov”, Lanto Communication. Partener media : Radio România.

 ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate edițiile Festivalului Internațional "Enescu și Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu". În anii 2012 și 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internațional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfășurat de asemenea începând din 2011 turnee internaționale în Franța, Germania și Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

În 2015, Orchestra Română de Tineret a concertat în Italia, Germania, Franța, Austria și Bulgaria.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj-Napoca  (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

 

Olga Scheps - pian

Născută la Moscova în 1986, dar realizându-şi întreaga pregătire muzicală în Germania, activează ca pianist de concert de la vârsta de 14 ani. De-a lungul anilor, a cântat în Italia, Olanda, AustriaDanemarca, Franţa, SUA şi Asia. Olga Scheps susţine recitaluri în săli prestigioase precum Berlin Philharmonie, Filarmonica din Koln, Prinzregententheater din Munchen, Alte Oper Frankfurt, Liederhalle Stuttgart sau Wiener Musikverein. Alături de recitalurile solo, aceasta a cântat cu orchestra celebre precum NDR Sinfonieorchester, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Münchner Symphoniker, Mozarteumorchester Salzburg, Royal Scottish National Orchestra, Warsaw National Philharmonic Orchestra sau Monte-Carlo Philharmonic Orchestra. De asemenea, Olga Scheps are o consistentă activitate de muzică de cameră.

Roman Kim - vioară

Roman Kim a început studiul viorii la o vârstă foarte fragedă, pentru ca susţinut fiind printr-p bursă a Mstislav Rostropovich Foundation (2001 - 2008) să aibă şansa de a studia cu Maxim Vengerov începând din 2007, ulterior perfecţionându-se la masterclass-uri cu Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer, timp în care a continuat să cânte în cele mai importante sălin din Rusia, Europa de vest şi Coreea de sud. După studiile la Moscova, a fost admis la Musikhochschule Köln, unde studiază şi la ora actuală cu Viktor Tretyakov. Deutsche Stiftung Musikleben îi oferă posibilitatea de a cânta pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona), proprietate a Deutsche Musikinstrumentenfonds. În ultimii ani, a cântat cu Koln New Philharmonic Orchestra, New South Westphalian Philharmonic sau Moscow Symphony Orchestra.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.