Orchestra Română de Tineret în concert la Linz şi Salzburg

Orchestra Romana de Tineret in concert la Linz si Salzburg

Orchestra Română de Tineret, împreună cu Cvartetul Wave condus de Bogdan Băcanu, va susţine, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, două concerte în Austria cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena şi al Ambasadei României în Republica Austria. Primul eveniment are loc pe 26 martie, de la ora 11.00 la Bruckner Haus din Linz, iar cel de al doilea pe 27 martie, de la ora 19.30 la Alte Residenz din Salzburg. Concertul de la Salzburg marchează zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Programul concertului de la Linz include în deschidere Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri, iar cel de la Salzburg Concertul BWV 1062 (în aranjament pentru 4 marimbe şi orchestră de coarde) de Johann Sebastian Bach. Partea a doua a programului cuprinde cea mai recentă lucrare a lui Emmanuel Séjourné – Gotanconcerto for Wave Quartet şi Suita Carmen de Georges Bizet/ Rodion Shchedrin.

Orchestra Română de Tineret este formată din muzicieni cu vârste cuprinse între 20 și 28 de ani, conduşi de dirijorul principal al orchestrei, maestrul Cristian Mandeal. Fiind prima orchestră simfonică de tineret din România, a fost înfiinţată în anul 2008 de violoncelistul Marin Cazacu, actual manager la „Tinerimea Română“ şi dirijorul Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov“. Proiectul, pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene, a cunoscut o evoluţie rapidă, orchestra având apariţii de succes pe scena Ateneului Român, concerte în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ (edițiile 2011, 2013 şi 2015 – când a deschis seria „Mari orchestre ale lumii“) şi concerte la Paris şi Strasbourg în cadrul unui proiect cultural european. Orchestra Română de Tineret a concertat în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache“ şi a susţinut un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional Young Euro Classic 2012 de la Berlin. Proiectele internaționale ale Orchestrei Române de Tineret s-au dezvoltat an de an, tinerii muzicieni români având concerte pe scene importante din Milano, Bruxelles, Istanbul, Lyon, Lille, Rouen, Roma, Ravello, Toblach-Dobbiaco, Viena, Aix-en-Provence etc. În cadrul proiectelor sale, orchestra a colaborat cu importanți soliști precumBogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniţă, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniţă, Olga Pasichnyk, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey SemenenkoşiPinchas Zukerman.În noiembrie 2011 ansamblul a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestra).

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu“ (1991-2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet naţional şi internaţional şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului „George Enescu“. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra, Haifa (1999-2002) şi la Orchestra Naţională Bască, San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003-2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent). Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute. În special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, promovându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii „George Enescu“ din Londra. Tot din anul 2008 Cristian Mandeal a devenit directorul artistic al Orchestrei Române de Tineret pe care a format-o și susținut-o pe drumul afirmării artistice naționale și internaționale pe care această orchestră o cunoaște astăzi.

Cvartetul Wave a fost fondat în anul 2008 de Bogdan Băcanu, profesor de marimbă la Universitatea „Anton Bruckner“ din Linz, împreună cu percuționiștii Christoph Sietzen, Emiko Uchiyama şi Vladimir Petrov. Prima apariţie a ansamblului a fost la Konzerthaus Berlin, unde a interpretat Concertul în Do major, BWV 1061a (în aranjament pentru 4 marimbe) de J. S. Bach. Cvartetul Wave a susţinut concerte şi master classes în numeroase ţări din Europa şi Asia. Compozitorul Emmanuel Séjourné (n. 1961, Limonges, Franţa), care este şi interpret la marimba, a dedicat cvartetului cea mai recentă lucrare a sa.

Informaţii despre accesul la concerte găsiţi accesând următoarele linkuri:http://www.brucknerhaus.at/veranstaltungen.html şi http://mozart-in-residenz.at/