Orașul polonez Wrocław va găzdui în luna iulie 30 de scriitori din România

În perioada 3 iulie - 2 august 2019, Institutul Cultural Român de la Varșovia va fi partener al celui mai amplu eveniment literar cu participare românească derulat până acum în Polonia – Festivalul Luna Lecturilor de Autor - detalii AICI. În 2019, invitatul de onoare al Lunii Lecturilor de Autor va fi România. Festivalul va fi onorat cu prezența autoarelor și autorilor a căror creație reprezintă, în secțiune, imaginea literaturii române contemporane și reprezintă diverse genuri literare. Treizeci de scriitori români se vor întâlni cu publicul polonez la Wrocław, locul de desfășurare a componentei poloneze a proiectului.

Luna Lecturilor de Autor (pol. MSA) este un festival literar, desfășurat pe tot parcursul lunii iulie, simultan în cinci orașe din patru țări ale Europei Est-Centrale: Brno, Ostrava, Kosice, Wrocław și Lvov. În fiecare dintre aceste locuri, pe parcursul lunii sunt organizate 62 de întâlniri de autor cu scriitoare și scriitori din Polonia, Cehia, Slovacia și Ucraina, precum și cu autori din țara care în anul respectiv este oaspetele de onoare al Festivalului – în 2019 va fi România. 

Luna Lecturilor de Autor are deja o lungă tradiție. Prima ediție a Festivalului a avut loc la Brno, în urmă cu 20 de ani, în schimb la Wrocław Festivalul va fi organizat pentru a noua oară. În 2011, oaspetele de onoare MSA la Wrocław a fost Polonia, apoi au urmat, printre altele, Slovenia și Ucraina, iar în ultimii ani Spania (2016 – atunci Wrocław și San Sebastian au fost Capitale Culturale Europene), Georgia (2017) și Turcia (2018). Festivalul atrage an de an un public numeros în fiecare țară.

Luna Lecturilor de Autor 2019 va începe în data de 1 iulie la Brno, fiecare din cei 30 de scriitori români selectați urmând apoi traseul: Kosice, Ostrava, Wrocław, Lvov – câte o zi în fiecare oraș. Componenta poloneză se va deschide la Wrocław în data de 3 iulie, cu o întâlnire-introductivă în literatura română, la care vor participa: Sabra Daici, directorul ICR Varșovia, și traducătorii Joanna Kornaś-Warwas, Radosława Janowska Lascar și Jakub Kornhauser.

Selecția reprezentanților României la Wrocław îi cuprinde (în ordinea lecturilor) pe: Adrian Cioroianu (4.07.), Dumitru Crudu (5.07.), Cătălin Dorian Florescu (6.07.), Andrei Dósa (7.07.), Simona Popescu (8.07.), Alina Nelega (9.07.), Adrian Schiop (10.07.), Filip Florian (11.07.), Ana Blandiana (12.07.), Iulia Militaru (13.07.), Svetlana Cârstean (14.07.), Miruna Vlada (15.07.), Claudiu Komartin (16.07.), Ioana Pârvulescu (17.07.), Florin Lăzărescu (18.07.), Varujan Vosganian (19.07.), Vlad Zografi (20.07.), Lucian Boia (21.07.), Lucian Dan Teodorovici (22.07.), Ioana Nicolaie (23.07.), Dan Coman (24.07.), Dan Lungu (25.07.), Marin Mălaicu Hondrari (26.07.), Gianina Cărbunariu (27.07.), Lavinia Braniște (28.07.), Tatiana Țîbuleac (29.07.), Ștefan Baghiu (30.07.), Doina Jela (31.07.), Adina Rosetti (1.08.), Octavian Soviany (2.08.)

Fiecare întâlnire a autorilor are două componente. În prima, autorul citește fragmente din creație în original (traducerile în limba polonă, respectiv cehă/slovacă/ucraineană sunt proiectate simultan pe ecran). Festivalul oferă astfel ocazia cunoașterii lucrărilor literare în interpretarea propriilor autori. În partea a doua, autorul răspunde la întrebările moderatorului și publicului. În cazul autorilor străini este asigurată traducerea întâlnirii. Se întâmplă adesea ca invitații să nu fie numai literați, ci și muzicieni sau artiști plastici, lucru care poate transforma, de pildă, o întâlnire dedicată literaturii într-un concert spontan. Festivalul reprezintă o ocazie excelentă pentru întâlniri și discuții cu autori premiați și foarte cunoscuți din cele cinci țări, reprezentanți ai unor genuri literare diverse (proză, poezie, teatru, reportaj, blog). Pe de altă parte, pentru numeroși autori străini este o primă ocazie de a prezenta fragmente din operă în țările-gazdă (o mare parte din traducerile literare sunt realizate special pentru Festival).

Luna Lecturilor de Autor de la Wrocław este organizată de Biblioteca Publică Municipală. Întâlnirile au loc la Mediateka, una dintre filialele Bibliotecii. De câțiva ani, partenerul ediției poloneze a Festivalului este Casa Literaturii din Wrocław.

Organizatorii polonezi pun un accent deosebit pe colaborarea cu editurile care au permanent în program titluri ale scriitorilor români (Universitas, Książkowe Klimaty, Czarne și Amaltea). ICR Varșovia va organiza un stand de cărți cu vânzare pe tot parcursul Festivalului, la care, alături de volumele autorilor prezenți, vor fi disponibile traduceri din literatura română și cărți cu tematică românească, ale unor autori polonezi.

În 2019 aniversăm o cifră rotundă de la evenimentele din 1989, un an crucial în istoria tuturor țărilor care participă la Festival – de la primele alegeri parlamentare democratice din Polonia, trecând prin Revoluția de catifea din Cehoslovacia, până la evenimentele tragice de răsturnare a sistemului în România. Întâlnirile cu scriitorii din aceste țări și creația lor va constitui o ocazie foarte bună de reflecție asupra evenimentelor petrecute în regiune în ultimii 30 de ani, asupra cursului democrației, situației culturii și literaturii, situației societății și a reglării conturilor cu istoria – cea a ultimelor trei decade democratice, dar și istoria din vremea regimurilor totalitare din regiune, comunismul și fascismul.