Noaptea Literaturii Europene 2018

Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018 Noaptea Literaturii Europene 2018

Sâmbătă, 9 iunie 2018, timp de aproape cinci ore, între 19.00 și 23.45, a avut loc „cea mai literară seară“ a Lisabonei, un oraș oricum preocupat obsesiv de literatură. De-a lungul acestei serate inedite, considerate de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din capitala Portugaliei, s-au desfășurat sesiuni variate de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea a 14 personalități portugheze.

Realizate în locuri atipice (pentru acest gen de eveniment) din cartierul Bairro Alto, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Academia de Științe (Anglia, Croația, Grecia și România), Convento dos Cardaes (Austria), Galeria Ratton (Cehia), Atelierul-Muzeu Júlio Pomar (Franța), Secretariatul General pentru Mediu (Germania),Tribunalul Constituțional (Irlanda), Biserica Nossa Senhora de Jesus (Italia), Liga Combatanților (Spania), Liceul Passos Manuel (Finlanda, Polonia și Portugalia). Cu o durată de 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproximativ 4.000 de persoane.

Anul acesta, România a fost reprezentată laNoaptea Literaturii Europene de scriitorul Radu Sergiu Ruba, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Autorul român și omul de radio portughez Gonçalo Câmara au citit alternativ în limba română și, respectiv, în limba portugheză, fragmente din romanul autobiografic O vară ce nu mai apune. Cele 10 sesiuni de lectură au avut loc în Claustrul Academiei de Științe din Lisabona, una dintre cele mai vechi instituții științifice naționale lusitane, fondată în 1779. Cele 10 sesiuni s-au bucurat, în total, de prezența a 300 de persoane. Trebuie menționat că autorul român a oferit publicului un bonus original sub forma unei recitări direct în portugheză a unui poem al său, reverență care a fost entuziast primită de către cei de față.

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, în Auditoriul APEL – Asociația Portugheză a Editorilor și Librarilor, din cadrul Târgului de Carte de la Lisabona, a avut loc o masă rotundă cu participarea scriitorilor străini prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2018: Olga Stehlíková (Cehia), Damir Karakaš (Croația), Laetitia Colombani (Franța), Errico Buonanno (Italia) și Radu Sergiu Ruba (România). Evenimentul a fost moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator și actualul prezentator al programului TV „Ultimul stinge lumina“ (RTP3). Tema dezbaterilor, „Mai există literatură europeană?“, foarte provocatoare, a captat atenția publicului, numeros și deosebit de preocupat de fluxul ideilor, mai ales datorită prestațiilor neconvenționale, admirabil articulate și seducătoare prin originalitate, ale scriitorului român și celui italian. Sergiu Radu Ruba, a atras atenția – în contextul unei deziluzionări generale legate de dialogul în literatură și de comunicarea între literaturi – asupra uriașei cantități de traduceri în românește din spațiul literelor europene și a insistat asupra faptului că nu doar literaturile tradițional majore ajung la cunoștința publicului nostru, ci și acelea din vecinătatea estică, fie că este vorba despre Serbia, Ungaria sau Cehia. Posibilele modele nu mai sunt astfel pornite din centre de autoritate, ci se democratizează, sporind nu doar spectrul cromatic al literaturii europene, ci și instituind o concurență pe cât de largă, pe atât de fertilă.

Radu Sergiu Ruba (14.10.1954 Ardud, jud. Satu Mare) este scriitor, traducător și jurnalist. La 11 ani şi-a pierdut complet vederea. A absolvit Institutul pentru Orbi din Cluj și Facultatea de Limbi Străine, specializarea franceză-engleză, din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost redactor șef la Revista Litera Noastră editată și în alfabetul Braille, a publicat numeroase volume de poezie și proză scurtă și a apărut în antologii din România, Australia, Bulgaria, Ungaria, Franţa şi Statele Unite. Romanul din care va citi fragmente, distins cu premiul Academiei Române în 2016, a fost tradus în limba engleză şi publicat pe Amazon sub titlul Blind man’s light. Autorul a fost recompensat şi cu alte premii naționale și internaționale, iar în 2008 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler de către Preşedintele României. În prezent este realizator de emisiuni la Radio România Actualități.

Gonçalo Câmara (13.11.1989, Lisabona) este scriitor și om de radio. Și-a început cariera în radio în 2008, la Grupo Media Capital Rádios. A realizat diferite emisiuni, reportaje și interviuri cu diverse personalități din lumea muzicii și nu numai. Este de asemenea, autor de cronici și co-autor al programului Ainda Há Quem Queira Escrever/Încă există oameni care vor să scrie. În 2013 și-a lansat prima carte de cronici, denumită Já dizia o outro/ Deja a spus altcinevaÎn prezent scrie un roman despre călătorii.

„Borges însuşi n-ar fi putut s-o spună mai frumos: «Nu există paradis în absenţa luminii». După cum nu există întreprindere mai delicată – şi totodată aventură mai palpitantă – decât întoarcerea pe urmele propriilor paşi. Radu Sergiu Ruba face acest drum sprijinindu-se mai mult pe retina memoriei decât pe memoria retinei. Prozele lui deschid cărări spre o lume populată de personaje asupra cărora timpul şi-a făcut lucrarea după cum a poftit. Ruba extrage amintiri din mâlul trecutului, le spală în soarele unei zile de toamnă şi le aşază pe catifea, sub ochii noştri, ca pe nişte ţăndări de pietre preţioase. Forţa evocatoare şi talentul confesiv fac din O vară ce nu mai apune paşaportul spre ţinuturi şi oameni din alt loc şi din alt secol. Radu Sergiu Ruba scrie despre şaradele vieţii, despre farsele, descompunerile şi recompunerile ei. Prozele lui stau la confluenţa dintre istorie, geografie şi biografie. Le citeşti cu emoţia elevului care, pe vremuri, aştepta ca soarele să prindă în raza lui picătura de cerneală suspendată în vârful peniţei. Apoi îţi vine să mângâi paginile şi să mulţumeşti celui care răstoarnă miere peste creştetele noastre. Fiindcă tocmai ai avut parte de ceva frumos şi sfâşietor.“ (Radu Paraschivescu)

De la proză la teatru și poezie, Noaptea Literaturii Europene a prezentat în acest an opere ale următorilor autori: Kamila Shamsie (Anglia), Ilse Aichinger (Austria), Olga Stehlíková (Cehia), Damir Karakaš (Croația), Aki Ollikainen (Finlanda), Laetitia Colombani (Franța), Sasha Marianna Salzmann (Germania), Ménis Koumandaréas (Grecia), Oscar Wilde (Irlanda), Errico Buonanno (Italia), Zbigniew Herbert (Polonia), Daniel Jonas (Portugalia), Radu Sergiu Ruba (România) și Felipe Benitez Reyes (Spania).

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, a rețelei institutelor culturale și a câtorva ambasade din Lisabona și este realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.