„Natura umană” – expoziția artistelor Cristina Cioplea și Gila Miller la Galeria ICR Tel Aviv

În perioada 17 noiembrie 2022 – 04 ianuarie 2023, ICR Tel Aviv va găzdui expoziția intitulată „Natura umană”, a artistelor Cristina Cioplea și Gila Miller. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 17 noiembrie, de la ora 18:00, în limbile română și ebraică, în prezența celor două artiste și a curatorului Roni Reuven.

Proiectul constituie un dialog  vizual între două artiste ale căror discursuri artistice se întrepătrund, folosind tehnici de creație care se completează reciproc. Expoziția va conține aproximativ 30 de lucrări de mixed media, textile și ceramică, de dimensiuni diferite.

Cristina Cioplea și Gila Miller s-au cunoscut cu ocazia unei rezidențe artistice. În lucrările sale, Cristina Cioplea, care locuiește și lucrează în Târgu Jiu, abordează subiectul întoarcerii la rădăcini, la izvoarele profunde și sacre ale moștenirii sale. Întâlnirea nemediată dintre contemporan și trecut, în lucrările acesteia, este o întoarcere la sinele artistei, la poveștile trecutului atât de apropiate de prezent. Cristina Cioplea a absolvit Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, unde a urmat și un program de master în domeniul artei grafice. A avut numeroase expoziții personale și de grup, în România și în străinătate.

Întâlnirile și dialogurile dintre cele două artiste au condus la expoziția de față care caută existența ființei umane, influența mediului asupra omului, dar și influența oamenilor asupra mediului.

Născută în Israel, Gila Miller a intrat în legătură cu moștenirea culturală românească prin intermediul mamei sale și a întregii familii a acesteia, originari din România. De-a lungul carierei sale artistice, Gila Miller a reliefat și accentuat în arta ei, cu ajutorul unor tehnici artistice variate, simboluri tradiționale din folclorul și trecutul familial românesc, precum și simboluri iudaice tradiționale. Absolventă a programului de licență de Arte Frumoase al Universității din Haifa, a urmat apoi un program de master în Iudaism și Artă Iudaică la Institutul de Studii Iudaice Schechter, iar apoi a întreprins studii de cercetare în domeniul Artei evreiești și a Iudaismului Contemporan la Universitatea Bar Ilan. A participat la numeroase expoziții solo și de grup în Israel, România, Portugalia, Italia și Spania. „În lucrările mele, caut mereu să explorez teme precum identitatea, memoria și legătura cu spațiul de origine.” (Gila Miller)

Expoziția este deschisă în perioada 17.11.2022 - 04.01.2023, la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până vineri între orele 10:00 - 16:00.