„Muzică și joc românesc la Beijing”, eveniment ce marchează Ziua Națională a României și începerea acțiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri

În data de 24 noiembrie 2017, în intervalul orar 15.30-17.00, la sediul ICR Beijing, a avut loc prima acțiune din cadrul evenimentului „Muzică și joc românesc la Beijing” organizat de ICR Beijing, ce marchează Ziua Națională a României și începerea acțiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul se va desfășura în perioada 24 – 28 noiembrie 2017, iar celelalte acțiuni vor avea loc la Facultatea de Pedagogie Muzicală, în data de 27 noiembrie și la Centrul Cultural al Primăriei Districtului Dongcheng, în data de 28 noiembrie, în cadrul cărora vor concerta formația „AUD Band”, recitatarea poeziei „Hora Unirii” și dansuri populare românești prezentate de grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului național românesc”.

Evenimentul din data de 24 noiembrie 2017 a avut un real succes, sala de expoziție a sediului institutului devenind neîncăpătoare de mulțimea de invitați entuziasmați de spectacolul extraordinar prezentat de formația „AUD Band”, de frumoasa expoziție cu interesantele sale obiecte specifice culturii noastre.

Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a susținut o cuvântare în care a explicat importanța evenimentului, Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri și a prezentat programul acțiunilor.

Încântătoarea interpretare a poeziei „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri în limbile română și chineză, de către poeta Liu Guijin și Xu Wei, participante la Cursurile de Limba Română organizate de ICR Beijing și dansurile populare românești prezentate de grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului național românesc” au fermecat publicul prezent la eveniment.

La final, în interpretarea formației „AUD Band”, dansatorii chinezi au invitat publicul la o imensă HORĂ A UNIRII.

Expoziția de obiecte tradiționale românești va fi deschisă în perioada 24 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, iar publicul va putea să admire ii diferite ca design și culori, costumul popular românesc feminin din zona Argeșului, bundițe tradiționale românești masculine, cocoși din lut și alte elemente specifice tradiției noastre, dar și piese aparținând Culturii Cucuteni de acum cinci mii de ani.

Programul spectacolelor susținute de „AUD Band” este compus din piese tradiționale românești, precum și piese inedite, compoziții proprii.

Cu o activitate care se întinde pe o perioadă de peste 8 ani în peisajul muzical din România, formația „Aud Band” compusă din Laurențiu Gondiu (compoziţii, chitară, voce), Rodica Gondiu (esraj, voce), Augustin Creznaru (flaut) și Juan Carlos Negretti (percuții, darbuka), excelează în abordarea diferitelor genuri (jazz, symphonic, oriental, balcanic etc.) unite într-o viziune compozițională originală: melanjul surprinzător al stilurilor și al ritmurilor este realizat în o structură solidă. Experienţa compozitorului român în compoziţia de muzică simfonică îşi pune, fără îndoială, amprenta pe construcţia solidă a pieselor, cărora nu le lipseşte, bineînţeles, câte un atribut ludic ori liric răvăşitor.

Muzica „AUD Band” face deliciul publicului și este savurată de un public eterogen.

Aşa cum muzica noastră uneşte, într-o construcţie surprinzătoare, ritmuri şi stiluri diferite, tot aşa un spectacol „AUD Band” poate aduna laolaltă ascultători cu aspiraţii sonore diverse, dar uniţi, deopotrivă, de bucuria creativităţii şi a libertăţii de expresie prin muzica românească.