MUZICĂ: Imago Mundi participă la ediția 64 a Festivalului Internațional de Muzică și Dans de la Granada, aducând un omagiu compozitorului George Enescu

Grupul Imago Mundi participă, alături de alături de renumiți tineri muzicieni din Spania, Portugalia, China, Statele Unite ale Americii, Columbia și Marea Britanie la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Muzică și Dans de la Granada, în cadrul secțiunii FEX, extensia Festivalului, fiind a doua participare consecutivă a României.Secțiunea FEX a Festivalului din Granada are loc între 15 iunie și 18 iulie 2015, desfășurându-se pe străzile, în piețele și spațiile emblematice din orașul și provincia Granada. În acest an, organizatorii propun zeci de activități dedicate muzicii și dansului, 72 în Granada și 13 în alte municipii din provincie, însumând mai mult de 1550 de artiști care vor prezenta evenimente din cele mai diverse, de la concerte, susținute de soliști sau ansambluri cu rerpertorii care abordează de la muzică veche până la cea contemporană, spectacole dedicate artelor scenice oferite atât copiilor, cât și adulților de-a lungul celor 34 de zile de program.

Imago Mundo va oferi două concerte omagiale, prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la dispariția lui George Enescu, astfel pe 2 iulie, ora 21, vor concerta la Auditorio de la Fundación Caja Rural din Granada, iar pe 3 iulie, ora 21, la Teatro Imperial din Loja, din provincia Granada. Grupul Imago Mundi propune o întoarcere muzicală în trecut din perspectiva artistului contemporan. Proiectul Isvor. George Enescu (Rapsodiile Române vs. muzică tradiţională și folclor urban) sondează sursele de inspirație folosite de compozitor și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare/urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.
Isvor reprezintă viziunea Imago Mundi asupra muzicii vechi și tradiţionale românești, un repertoriu foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Seria Isvor a debutat cu un proiect dedicat lui Dimitrie Cantemir, proiect finalizat prin editarea unui CD produs de Editura Casa Radio și Pilgrim Project în 2012 și care este primit în continuare cu entuziasm. Piesele ce alcătuiesc proiectul Isvor. George Enescu sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel).
Aranjamentul muzical îi aparţine lui Cătălin Ștefănescu, doctor în Muzică, licenţiat în Muzică Instrumentală și Compoziţie, lector universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică București.
Performance specific muzicii electronice, proiecţiile video live au în spate același concept cu muzica Imago Mundi – intervenţii contemporane asupra unui background încărcat de tradiţii și istorie.

Imago Mundi sunt:
Adrian Buciu – flaute, shakersOana Ivașcu – oboi, tamburină, drâmbăȘtefan Barbu – vioară, frame drumAndreea Ţimiraș - violoncelCătălin Ștefănescu – cobză, chitarăDaniel Ivașcu – bendir, darbuka, drâmbăCristian Stănoiu - proiecţii video live
Intrarea gratis, în limita locurilor disponibile.
Program:1. Când și-a pierdut ciobanul oile (tradițional) 6'
2. Am un leu și vreau să-l beu (tradițional) 5'
3. Dinspre ziuă (tradițional) 4'
4. Chindia / De doi (tradițional) 6'
5. Lăutarul / Brâu pe burdui (George Enescu / tradițional) 7'
6. Joc (tradițional) 5'
7. Văleu, lupu' mă mănâncă / Țânțăraș cu cizme largi (tradițional) 7'
8. Fanfara (tradițional) 4'
9. Mori, badeo, să-ți moară dorul / Brâu (tradițional) 6'


Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans din Granada, ajuns la ediția 64, este unul din cele mai prestigioase din Europa, reunind an de an muzicieni din întreaga lume. Festivalul a fost creat în 1952, sub auspiciile Ministerului de Afaceri Externe, Ministerului Culturii și a Ministerului Turismului din Spania. Este una din întâlnirile culturale cele mai atractive și importante din Spania, care are loc în fiecare an între iunie și iulie, și este cunoscut în lume pentru spațiile emblematice (precum Alhambra, complex care aparține patrimoniului UNESCO, și grădinilor acestuia, în biserici și săli de concerte din întreaga provincie Granada) pe care le folosește pentru activitățile prezentate în program și, totodată, pentru prezența, de-a lungul timpului, a interpreților consacrați ai momentului, dar și a tinerilor talente.

Programul Festivalului Internațional de Muzică și Dans de la Granada/secțiunea FEX