Joi, 16 iunie 2011 ICR Budapesta, în colaborare cu Muzeul Terorii din Budapesta prezintă la sediul acestuia din Budapesta 1062, Andrássy út 60 ultimul film din ciclul „România prin ochii românilor", care s-a desfăşurat în perioada 2010-2011.
De la ora 15.00 publicul este invitat să vizioneze filmul „Moartea domnului Lăzărescu", subiect al dezbaterii de la ora 18.00, moderată de Anikó Gorácz, autoarea volumului „Revoluţionarii – Noul val în cinematografia Românească (Forradalmárok - Az új évezred román filmművészete)", cu participarea directorului de imagine al filmului, Oleg Mutu şi a unuia dintre cei mai importanţi regizori maghiari ai momentului, György Pálfi (Taxidermia).
Moartea domnului Lăzărescu (2005), r. Cristi Puiu
Un bătrân de 63 de ani - domnul Lăzărescu - locuieşte într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Soţia lui a murit, iar fiica sa trăieşte în Canada. Simţindu-se rău, bătrânul cheamă Salvarea şi pe măsură ce înaintează în noapte paramedicii conduc prin Bucureşti, încercând să găsească un spital care să le accepte pacientul a cărui stare se deteriorează alarmant.
Filmul poate fi privit în egală măsură ca un road-movie dar şi ca o parabolă biblică din punctul de vedere al onomasticii - domnul Lăzărescu (Lazăr), asistenta Mioara (Maria) – care poate oferi o nouă perspectivă finalului aparent previzibil. Interpretarea lui Ion Fiscuteanu este cu atât mai profundă cu cât în realitate actorul fusese diagnosticat cu cancer, acesta fiind ultimul său film din carieră.
PREMII:
Marele Premiu "Un certain regard", Cannes 2005
Premiul publicului la TIFF 2005, Cluj-Napoca
Marele Premiu "The Silver Orb", Alba Regia 2005
Marele Premiu "The Golden Tower", Palic 2005
Marele premiu al juriului Copenhaga 2005
"Lebăda de Aur" - Cel mai bun actor Ion Fiscuteanu, Copenhaga 2005
Premiile Bayard d'Or pentru Cel mai bun film, şi Cea mai bună actriţă - Luminiţa Gheorghiu, Namur 2005
În distribuţie: Ioan Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu
Durată 153 min.
Oleg Mutu
Între 1994 – 1998 urmează cursurile Universităţii Naţionale de Artă teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, secţia imagine. Este directorul de imagine al filmelor: "Innocent Saturday", r. Alexandr Mindadze, (Selectat oficial la Festivalul de film de la Berlin 2010), "My Joy", Germania,Ucraina, 2010, r. Sergei Loznitsa, (Selectat oficial la Festivalul de film de la Cannes 2010), „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", România, 2007, r. Cristian Mungiu, (Premiul Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes 2007, Premiul internaţional al criticilor de film FIPRESCI la Festivalul de film de la Cannes 2007), "Moartea domnului Lăzărescu", România, 2005, r. Cristi Puiu, (Premiul "Un certain regard" la Festivalul de film de la Cannes, 2005), "Cafea şi ţigări", România, 2003, scurtmetraj, r. Cristi Puiu, (Premiul „Ursul de aur" la Festivalul de film de la Berlin 2004).
Muzeul Casa Terorii din Budapesta este unul dintre cele mai consistente muzee de istorie recentă din Europa, care valorifică expresiv similitudinea dintre teroarea comunistă şi cea fascistă, într-o locaţie care, stranie ironie a istoriei, a găzduit decenii la rând sediul Securităţii ungare, AVO.
Evenimentul este transmis şi on-line www.terrorhaza.hu