Missing Voices | Concert
Concert organizat cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Luni, 27 ianuarie, orele 19 | Palatul Béhague, Reședința României în Franța
Interpreți: Dimitri Malignan (pian) și Sarah Bayens (vioară)
În program: lucrări de Pál Hermann, Dan Belinfante, Leo Smit, Henriëtte Bosmans și Maurice Ravel
În introducere, actrița Maïa Brami va recita poeme și fragmente din textele în proză ale poetului și scriitorului Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane).
6 milioane de evrei au fost uciși de naziști și colaboratorii lor între 1941 și 1945, în toată Europa. Muzicienii au fost afectaţi în egală măsură. Se pot număra cel puțin 36 de compozitori care au fost uciși în lagărele de exterminare; alte sute au fost persecutați, închiși sau forțați să plece în exil. Unii dintre ei au fost compozitori foarte cunoscuți înainte de război, unii dintre ei au fost tinere talente promițătoare și putem presupune că mii de copii, care aparţineau unei tradiţii de secole a muzicienilor evrei, ar fi urmat să continue acea cale, care a fost pentru totdeauna frântă.
Cu acest concert şi proiect, Dimitri Malignan propune o restituire culturală a vieții și operelor unor muzicieni care au suferit o dublă pedeapsă: au fost uciși în cele mai atroce condiții, iar muzica lor a fost uitată în mare parte după aceea.
Dimitri Malignan impresionează atât juriile concursurilor de pian, cât şi publicul prin maturitatea, inteligenţa muzicală şi marea sa sensibilitate. Câştigător la numai 19 ani al Premiului Cortot 2017, a fost distins în 2021 cu Premiul Publicului și Premiul Bach la Concursul Internațional de Muzică de la Montréal. Născut la Paris în 1998 într-o familie de origine română, este nepotul compozitorului Henry Mălineanu (1920-2000). A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani cu Nicolas Horvath. Pasionat de promovarea repertoriilor mai puţin cunoscute, Dimitri a lansat în 2020 proiectul „Missing Voices”, dedicat compozitorilor evrei asasinaţi în timpul Holocaustului. După multe luni de cercetare, speră ca prin acest proiect să atragă atenţia asupra uitării inacceptabile care înconjoară aceşti compozitori talentaţi.
Născută în 2000, Sarah Bayens a început să învețe vioara la vârsta de 5 ani. A studiat cu Koen Rens la Turnhout, apoi la Conservatorul Regal din Bruxelles. Sarah este o muziciană polivalentă, interesându-se de multiplele aspecte ale muzicii clasice, în formula solo, muzică de cameră sau orchestră. În 2019 a câştigat concursul „Young Belgian Talent”. Are, de asemenea, o frumoasă experienţă de cântat cu orchestră în cadrul Euregio Jeugdorkest şi a Youth Orchestra Flanders, unde a avut poziţia de prim-violonist. La ora actuală, face parte din orchestra Young Belgian Strings.
Maïa Brami este scriitoare şi jurnalistă. Conduce ateliere de scriere pentru publicul larg, în special la Muzeul de Artă şi Istorie a Iudaismului de la Paris, organizând de asemenea, din 2009, ateliere pedagogice la Mémorial de la Shoah, Paris. A publicat peste 20 de cărţi, temele ei de interes fiind muzica, literatura pentru tineret şi literatura feministă.
Pál Hermann. Născut la Budapesta în 1902, a fost unul dintre cei mai mari violoncelişti ai generaţiei sale. După studii cu cei mai mari maeştri maghiari (Bartók, Kodaly), a concertat în Europa în perioada 1920-1930, bucurându-se de un strălucit renume ca solist instrumentist. S-a stabilit la început la Berlin, apoi în Olanda, Belgia şi în sfârşit la Paris, înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a angajat voluntar în armata franceză, apoi a fost obligat să se refugieze în zona liberă din sud-vestul Franţei. A fost arestat în februarie 1944 la Toulouse, deţinut în lagărul de la Drancy, apoi deportat cu Convoiul 73 cu destinaţia Lituania şi Estonia. Nu a supravieţuit războiului.
Dan Belinfante s-a născut la Amsterdam în 1893, într-o familie de muzicieni. A fost întreaga sa viaţă profesor şi director al unei şcoli de muzică, compunând pentru elevii săi peste o sută de lucrări muzicale, multe pentru pian, dar şi pentru orchestră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a făcut parte din mişcarea de rezistenţă. A fost arestat la Amsterdam în august 1943, trimis în lagărul Westerbork, apoi la Fürstengrube (anexă a lagărului de la Auschwitz), unde a supravieţuit câţiva ani, lucrând în mină. A fost asasinat la 27 ianuarie 1945, la eliberarea lagărului de la Auschwitz de către Armata Roşie, când naziștii au incendiat barăcile deținuților.
Leo Smit, născut la Amsterdam în 1900, a fost unul dintre cei mai talentaţi compozitori olandezi ai generaţiei sale. S-a bucurat de succes încă de la începutul carierei sale, în anii 1920, în Olanda. În 1927 s-a instalat la Paris, unde întâlnirea cu Darius Milhaud va fi determinantă pentru evoluţia sa. Stilul neoclasic şi de influenţă franceză al compozițiilor sale a fost foarte apreciat de critici şi de public. Revenit în Olanda în anii 1930, a fost supus după 1940 persecuţiilor antisemite ale ocupaţiei germane. A fost arestat în 1943 împreună cu soţia sa și deportaţi în lagărul de la Sobibor, unde au fost asasinaţi la scurt timp după sosire, în 27 aprilie 1943.
Henriëtte Bosmans, născută la Amsterdam în 1895, este o pianistă care s-a bucurat de o enormă apreciere în anii ‘20 şi ‘30, precum şi o compozitoare renumită. De orientare bisexuală declarată, a fost persecutată de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiindu-i interzise apariţiile publice. Cu toate că și-a văzut cariera întreruptă în mod dramatic, a continuat să compună până la moartea sa, în 1952.
Intrarea liberă. Rezervare obligatorie la adresa : https://dimitrimalignan.eventbrite.fr